Communiefeest deel 4: een hangende decoratie maken

Hangende feestdecoratie met vlinders

decoratie communie

Deze papieren bol is heel makkelijk te maken en kan dienen als decoratie op eender welk feestje. Hij is uitermate geschikt als decoratie in een partytent. Ik vond de werkwijze hiervoor op familyfun.go. De tutorial beschrijft het maken van de bol alleen, maar voor op mijn themafeestje besloot ik van hem te bekleden met vlindertjes.

Benodigdheden voor de bol alleen:

20 kartonnen borden

een nietjesmachine en heel veel nietjes 🙂

Indien gewenst: verf in spuitbussen

Benodigdheden voor de vlinders:

Een vlinderpons*
Stevig gekleurd of wit papier (genre tekenpapier)
indien gewenst: glitter mod podge
een lijmpistool om de vlinders vast te kleven

Volg de instructies op de website van Familyfun om de bol te maken. Ik ga de werkwijze hier niet vertalen omdat de foto’s al voor zich spreken, dus zelfs als je niet goed Engels begrijpt, zou het moeten lukken, maar ik wil wel enkele opmerkingen en tips geven van dingen die ik ondervonden heb:

  1. De bordjes allemaal gelijk vouwen kan een beetje een uitdaging zijn. Zorg daarom dat het eerste bordje dat je vouwt, zo gevouwen is dat de drie rechtopstaande flapjes allemaal even groot zijn (gebruik desnoods een passer). Leg het gevouwen bordje dan op elk van de 19 overige (ongevouwen) bordjes, en duid met potlood de hoekpunten aan waar je moet vouwen. Zo gaat het sneller en zullen je bordjes min of meer allemaal dezelfde vorm hebben.
  2. Bij stap 3 tonen ze vijf aan elkaar geniete borden. Je zal zien dat er logischerwijs 6 borden aan elkaar kunnen geniet worden om een mooie cirkel te vormen. Niet doen! Het moeten er echt maar vijf zijn! (ja, ik was eigenwijs en probeerde het eerst met 6)
  3. Om de bol omhoog te hangen, kan je in een van de aan elkaar geniete randen een gaatje perforeren met een perforator (mooi in het midden!) en er een lintje aan knopen.
  4. Je kan de bol verven met verfspray. Als het kan, doe je dit best in een garage of schuur, want buiten vervliegt er heel veel verf door de wind. (ook ondervonden) Ik had 2 spuitbussen nodig. Het verven gaat het makkelijkst als je de bol ergens kan ophangen.

Zo zag mijn bol eruit nadat hij geverfd was:

decoratie communie

(en ja, dat is kerstverlichting bovenaan ons raam. Wij gebruiken die gezellige sfeerlichtjes het hele jaar door. Hoezo, raar? 🙂 )

 

Voor de vlinders:

Pons een 40-tal vlinders uit stevig papier. Indien je glittervlinders wenst, kan je ze eerst modpodgen met glitter mod podge, en dan laten drogen. Vouw de vleugels wat open en lijm de vlinders op de bol. Zet ook wat vlinders op de randen voor een natuurlijk effect.

 

* Nog even een opmerking over de vlinderpons: ik kreeg op Facebook een vraag van een lezeres die niet goed wist wat dit was. Een pons is een soort van ‘perforator’ die figuurtjes of vormen uit papier knipt met een simpele druk. Ze bestaan in heel veel verschillende vormen en groottes. De vlinderpons die ik gebruikt heb is van Pipoos. Het was het grootste model en de vlindertjes zijn zo’n 6 op 4 cm groot.

 

Dit interesseert u vast ook:

Laat wat van je horen

*