pagina-content Mijn titel pagina-content

10 tips voor een geslaagd kinderfeestje

Een kinderfeestje kan behoorlijk chaotisch zijn. Iedereen die er al een paar heeft georganiseerd, zal daarvan kunnen meespreken.Een tiental enthousiaste, uitgelaten kinderen bij elkaar met elk een eigen willetje en een eigen ego’tje en je kan ervan op aan dat de dingen wel eens anders lopen dan gepland! Voor al wie het angstzweet al uitbreekt bij de gedachte aan het volgende kinderfeestje: GEEN PANIEK! Met onderstaande tips loopt ook jouw kinderfeestje voortaan gesmeerd!

1. Denk na over het aantal gasten.

In de regel geldt voor het aantal gasten op een kinderfeestje: de leeftijd van het kind + 1. Als je kind 5 wordt, is 6 gasten het maximum. 8 gasten als je kind 7 wordt, enzovoort. Hoe jonger je kind, hoe meer zijn eigen ‘ikje’ nog op de voorgrond staat en hoe minder hij zijn aandacht kan verdelen over andere kinderen. En het is natuurlijk wel de bedoeling dat het feestvarken op zijn of haar feestje in het middelpunt van de belangstelling staat en dat ook zo ervaart.

Hou er wel rekening mee dat misschien niet alle genodigden kunnen komen naar je kinderfeestje, dus ofwel nodig je er toch 2-3 meer uit, ofwel vraag je om te bevestigen voor een bepaalde datum en hou je nog een aantal reserve-uitnodigingen klaar als blijkt dat enkele mensen niet kunnen.

2.  Ga voor een zo homogeen mogelijke leeftijdsgroep.

Klasgenootjes zijn het voor de hand liggenst en ook het best voor een kinderfeestje, volgens mij. Ze hebben over het algemeen dezelfde leeftijd en dezelfde leefwereld. Kinderen hebben op elke leeftijd bepaalde interesses die kenmerkend zijn voor de ontwikkelingsfase waarin ze zich bevinden. Ik heb enkele jaren ervaring als onderwijzeres in het basisonderwijs, en het viel me telkens op wat een immens verschil er is tussen bijvoorbeeld een kind van het 3de leerjaar en een uit het vijfde.

Slechts 2 jaar verschil, maar die kinderen houden van totaal verschillende dingen. Op een kinderfeestje waar verschillende leeftijden aanwezig zijn, wordt het moeilijk om iedereen geboeid en tevreden te houden. De kans bestaat ook dat er kliekjes ontstaan: de oudsten die zich afzonderen en alles stom vinden.

Nodig je toch kinderen uit van verschillende leeftijden, dan is het een goed idee om met doorschuifactiviteiten te werken waarbij je zelf gemixte groepen samenstelt: bijvoorbeeld 3 kinderen per groepje, waaronder een van de jongste en een van de oudste. Voorzie dan ‘activiteitentafels’ in verschillende moeilijkheidsgraden. Zo zal de oudste zich belangrijk voelen bij de moeilijkere activiteiten en zal hij ook meer geneigd zijn de jongste te helpen.

3. Voorzie ook een vriendje voor broer of zus.

De kans is groot dat broerof zus een beetje uitgesloten wordt op een kinderfeestje, of dat hij/zij dat tenminste toch op die manier ervaart. Nodig voor hem/haar ook een vriendje uit en laat ze hun eigen privéfeestje hebben op zijn/haar kamer: met wat van de hapjes en drankjes erbij en misschien mogen ze voor een keer wel wat langer op de Wii spelen of naar een film kijken? Je kan natuurlijk ook gewoon een playdate regelen bij het vriendje zelf!

4. Vermijd vakanties om je kinderfeestje te plannen.

Ik spreek uit ondervinding. Mijn dochter verjaart altijd in de paasvakantie en vorig jaar gebeurde het: er waren een 8-tal kindjes uitgenodigd voor het kinderfeestje en slechts eentje kon komen (2 belden af en de rest heeft niets laten weten). Ik had toen net een reservatie gemaakt om met zijn allen te gaan spelen in een binnenspeeltuin en die heb ik moeten afzeggen.

In de vakanties hebben vele ouders al plannen: sommigen zijn op reis, velen hebben verlof genomen en maken uitstappen en kinderen van ouders zonder verlof gaan logeren bij oma en opa. Ik vond het ronduit verschrikkelijk.

We zijn toen met dat ene kindje erbij naar de bioscoop geweest (voor het eerst een 3D-film gaan bekijken!) en mijn dochter vond het alsnog een fantastische dag, maar ik heb mijn lesje geleerd!

5. Zorg dat je van alle ouders de telefoonnummers hebt.

Ligt misschien voor de hand, maar je bent al wat meer gestresst op het moment dat de gasten toekomen, vaak komen ze dan nog met verschillende tegelijk en terwijl je de ene ouder begroet, loopt de andere alweer naar zijn wagen voor je eraan dacht om zijn nummer te vragen. Als er iets zou gebeuren – en laat ons hopen van niet – moet je meteen de ouders kunnen verwittigen!

6. Voorzie voldoende activiteiten.

Themafeestjes lenen zich goed om een paar toepasselijke activiteiten bij te verzinnen. Online vind je er zeker tientallen geschikte thema’s voor kinderfeestjes. Maar ook als je geen themafeestje geeft, is het verstandig om op voorhand wat activiteiten en spelletjes op te schrijven. Hou er rekening mee dat (vooral jongere) kinderen de meeste activiteiten snel beu zijn en dat ze dus best niet te lang duren.

Niet alle activiteiten hoeven even speciaal of spectaculair te zijn: op mijn dochters prinsessenfeest is gebleken dat zakdoekje leggen het bijvoorbeeld nog altijd goed doet bij 7-jarigen!  Dan denk ik meteen aan een aantal andere goeie, ouderwetse activiteiten zoals haasje over, schippertje mag ik overvaren, dikke Bertha, verstoppertje,  Katje Kleur,… Als je spelletjes voor buiten hebt gepland, voorzie dan ook altijd een plan B voor als het toch zou regenen.

Een 5, 6-tal activiteiten voor een kinderfeestje van 3 uur lijkt me ruim voldoende. Zo heb je nog wat reserve als zou blijken dat bepaalde activiteiten die jij te gek vond, helemaal niet in de smaak blijken te vallen. 😉

Een geleide knutselactiviteit doet het trouwens altijd erg goed! Nog een aantal andere populaire activiteiten  (afhankelijk van de leeftijd en het geslacht wel!) die bij me opkomen zijn: samen fruit- of snoepsatés maken, een modeshow organiseren, zaklopen, een zoektocht (of schattenjacht voor piraten!), waterhappen (en aan de overkant in een glas spugen: wie krijgt het snelst zijn glas vol?), karaoke of playbackshow bij iets oudere kinderen, petanque, stoelendans, een sportwedstrijdje,…

7. Maak van het pakjes openen een speciaal moment.

Op het eerste kinderfeestje van mijn dochter werden de cadeautjes gewoon opengemaakt toen ze overhandigd werden. Ik vond dat misschien een beetje de beleefdheid, de ouders stonden er toen vaak ook nog bij en dan kon ik die persoonlijk bedanken.

Maar vanzodra er een nieuwe gast arriveerde, vloog het cadeautje aan de kant en werd er een nieuw opengemaakt en al gauw lagen alle cadeautjes op een hoop en had niemand er nog aandacht voor: de meiden waren veel te druk met uitbundig door het huis te rennen en te tetteren! Achteraf wisten we dan ook vaak niet meer wat ze van wie had gekregen.
Nu doe ik het anders: de cadeautjes worden allemaal bij elkaar gelegd en worden pas opengemaakt als iedereen er is, vaak zelfs pas na de taart of een van de activiteiten. De kinderen zijn dan al wat rustiger en iedereen is reuzebenieuwd naar wat er in die pakjes zit: het wordt een magisch moment wanneer je dan aankondigt dat het cadeautjestijd is!

Je kan er een spelletje van maken: laat alle kinderen in een kring zitten met hun cadeautje op de schoot en leg een fles in het midden van de kring. De jarige kan dan de fles laten draaien en het kind naar wie de flessenhals wijst, mag zijn pakje afgeven.

Of laat alle pakjes rondgaan van hand tot hand terwijl je een muziekje opzet: het pakje dat het feestvarken vast heeft op het moment dat de muziek stopt, is het volgende dat mag opengemaakt worden. Of maak er een schattenjacht van waarbij je alle pakjes verstopt!

8. Voorzie meer dan 1 dessert of hapje/drankje en vraag  aan de ouders of hun kind alles mag eten/drinken.

Sommige kinderen zijn allergisch voor bepaalde voedingsmiddelen of mogen bepaalde dingen van thuis uit niet eten of drinken (frisdrank bijvoorbeeld). De kans bestaat dat de ouders of het kind je dat vergeten te melden. Ik vraag daarom altijd op het moment dat de kinderen gebracht worden of ze alles mogen eten of drinken.

Zo heb je altijd nog wat achter de hand als zou blijken dat er een ‘verboden’ gerecht of drank op je menu staat. En zo kan je ook een alternatief aanbieden als blijkt dat een van de kinderen iets niet lust. Mijn dochter lust geen pannenkoeken en is al meer dan eens teleurgesteld van een kinderfeestje teruggekomen.

En enkele jaren geleden had ik een jongetje op ons feest die geen snoep lustte! Ze zijn misschien zeldzaam, maar ze bestaan! 🙂

9. Voorkom ruzies.

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar er zijn een aantal zaken die je kan doen om ruzies te vermijden. Kinderen maken vaak ruzie om wie als eerste iets mag, wie het mooiste krijgt, wie het meeste,… Daarom is het verstandig om als ouder activiteiten op een kinderfeestje sterk te leiden.

Voorzie je een activiteit waarbij ze om beurten iets moeten doen? Bepaal zelf op voorhand de volgorde waarin de kinderen aan de beurt komen en zeg dat ook voor je de activiteit uitlegt. Hou er rekening mee dat ‘als laatste aan de beurt komen’ heel gevoelig ligt, dus zorg bij een volgende activiteit dat die laatste eens als eerste mag.

Organiseer je een modeshow en is de ene outfit wat spectaculairder dan de andere? Verdeel zelf de outfits onder de kinderen en geef ze de opdracht van een zo goed mogelijk typetje neer te zetten met wat ze krijgen.

Organiseer je een sportwedstrijd, verdeel dan zelf de groepen. Hou je een schattenjacht, zeg dan dat ieder kind maar 1 item mag vinden en daarna geen vindplaatsen mag verklappen aan de anderen.

Voorzie niet teveel kleuren bij knutselactiviteiten zoals schilderen of werken met papier. De kans is groot dat ze allemaal hetzelfde zullen willen. Geef 2 opties en zorg dat er van elke kleur genoeg voorhanden is.Door activiteiten op die manier te leiden, voorkom je ook dat minder mondige of verlegen kinderen niet steeds tevreden moeten zijn met het minst populaire.

10.  Voorzie een ‘cool down’ moment aan het einde van je kinderfeestje.

Vlak voor de kinderen naar huis moeten is daarvoor het aangewezen moment. De ouders zullen je dankbaar zijn 😉  En dat niet alleen, ze zullen er ook versteld van staan dat jij alles onder controle hebt en dat de kinderen zo flink en rustig zijn! Haha. 🙂 Voorzie een tekenfilmpje, vertel een verhaal, bekijk samen wat foto’s, maak samen een snoepsaté om mee naar huis te nemen,…

In de meeste gevallen ervaren de kinderen zo’n cool down moment ook als aangenaam, na drie uur energie te hebben opgemaakt. En je vermijdt dat ze lastig worden door vermoeidheid, want wie lastig van jouw kinderfeestje weggaat, heeft er later een minder goede herinnering aan!

 

Ik wens je heel veel succes met je kinderfeestje! Mensen reageren niet zo snel op dit blog, maar weet dat ik het geweldig zou vinden om je reactie te lezen onderaan dit artikel! 🙂