pagina-content Mijn titel pagina-content

22 te gekke spelletjes voor buiten voor je kinderfeestje

Wie kinderen heeft die in de zomer verjaren, heeft geluk. Want wat is een betere locatie voor een kinderfeestje dan buiten in de tuin of in het park? Zoveel meer ruimte dan binnen! En als het warm genoeg is om met water te spelen dan kan de pret zeker niet meer stuk!

Ik ging op zoek naar de allerleukste spelletjes voor buiten voor kinderen. Alle spelletjes zijn geschikt voor een grote groep kinderen op een kinderfeestje, maar met hier en daar wat aanpassingen kunnen de spelletjes ook gespeeld worden door 2 of 3 kinderen.

Mijn eigen kids hebben in ieder geval al hun top 3 aangeduid voor deze zomer! 🙂

De levensgrote zeepbel

Dit is een activiteit die we zelf al eens hebben uitgeprobeerd. Ik vond het idee (dat ik vond op Pinterest) zo leuk dat we er gelijk mee aan de slag gingen. Je maakt een levensgrote zeepbel rondom je kind. Dit vinden ze echt fantastisch!

Nodig: een teil of klein zwembadje, een hoepel (wij hadden er geen en gebruikten onderdelen van een autobaan 🙂 ) en bellenblaas. Over die bellenblaas dient nog wat gezegd, tenminste als je hem zelf wil maken. Enkel water en afwasmiddel volstaan namelijk niet!

Voor echte stevige, kleurrijke zeepbellen is dit een goed recept: 3 l (bij voorkeur gedemineraliseerd) water, 300 ml groene dreft van de afwas, en 60 ml glycerine. Dit mengsel dien je wel 24 uur op voorhand te maken.

Wil je toch onmiddellijk aan de slag, vervang de glycerine dan door 30 g suiker en gebruik warm water om de suiker in op te lossen. Verdubbel de ingrediënten als je een (klein) zwembadje gebruikt.

Het hindernissenparcours

Nog een heel leuk spelletje voor buiten! Nodig: alles wat je maar kan vinden in je huis of tuin: een ladder, emmers, touw, lint, elastieken, stoelen, banken,… Laat je fantasie werken maar zorg wel dat het veilig blijft!

Maak het overbruggen van de eerste hindernissen makkelijk en laat de moeilijkheidsgraad stijgen naar het einde toe. Laat ieder kind om beurt het parcours afleggen. Neem hun tijd af met een timer (optioneel) en laat ze voor elkaar supporteren.

Ballonnenhockey

Hiervoor heb je van die kunststof plooibare buizen nodig die gebruikt worden om te leren zwemmen. Je knipt ze in kortere stukken (zorg dat er meer stokken zijn dan kinderen. Waarom, dat lees je verder).

Blaas enkele ballonnen op en zet een paar (was)manden buiten.

Zeg aan de kinderen dat ze moeten proberen de ballonnen in de manden te krijgen, maar dat ze die enkel mogen aanraken met de stokken.

Laat ze maar experimenteren hoe dat het beste kan. Welk kind komt er als eerste op om een tweede stok te nemen en zo de ballonnen vast te ‘grijpen’? 🙂

Groep tegen groep racen (aka veel spelletjes voor buiten in één!)

Bij groep tegen groep racen verdeel je de kinderen in 2 groepen. Ze staan in 2 rijen achter elkaar. De kinderen uit beide groepen moeten simultaan een race afleggen waaraan een opdracht of spelletje gekoppeld is. Van alle spelletjes voor buiten, is deze mijn favoriet!

Pas als een kind (of een duo of trio kinderen) uit de groep zijn opdracht correct heeft uitgevoerd, mag de volgende in de rij starten.

Mogelijke opdrachten kunnen zijn:

Een ei naar het nest brengen

Elk kind moet een ei overbrengen op een lepel en het aan de overkant in ‘het nest’ deponeren. Het nest kan gewoon een doos of een mandje zijn.

Na het ei te deponeren, moet het kind zo snel mogelijk terug naar zijn groep lopen en de lepel doorgeven aan de volgende, die dan op zijn beurt mag starten.

Als het kind het ei laat vallen, moet het opnieuw beginnen!

  • Wil je liever geen uitgelopen eieren in het gras, kies dan voor gekookte eieren! Andere alternatieven kunnen zijn: een pingpong balletje, een knikker, een wattenballetje, een kauwgombal …
  • Extra moeilijkheidsgraad: laat de kinderen de lepelsteel in hun mond steken en zo hun ‘ei’ naar de overkant brengen!

Vul de emmer

Elke groep heeft een volle emmer water. Aan de overkant staan 2 lege emmers.

De emmers kunnen op verschillende manieren gevuld worden: met een spons, met een bekertje (al dan niet met een uitdaging aan gekoppeld zoals op de foto) of je kan ook een klein bekertje aan de overkant zetten dat moet gevuld worden met water getransporteerd in de mond.

Wie de volste emmer heeft, wint!

Als variatie hierop kan je hier ook de hele groep bij betrekken. De beker water moet dan over de hoofden doorgegeven worden en de laatste in de rij giet de beker in een emmer.

foto door Kimberley Van Nuland via thuisinhetnieuws

Zaklopen

Het eerste kind springt in een jute zak tot aan de eindstreep en terug. Hij/zij geeft de zak door aan de volgende, die dan mag starten.

Welk team onthaalt als eerste zijn laatste springer terug in de groep?

Uiteraard kan je hier ook een gewoon wedstrijdje zaklopen van maken waarbij alle kinderen tegelijk vertrekken, zoals op de foto.

foto via bhg.com

Een ballon naar de overkant brengen

… op een speciale manier natuurlijk! Kijk naar de foto’s hieronder voor wat inspiratie.

Overlopen als een dier

Je kent het wel: huppelen als een konijntje, springen als een kangoeroe,.. en met de juiste atributen maak je het nog leuker!

Opdrachten per 2, 3, 4…

Kruiwagentje spelen, 2 kinderen die een ‘zitbank’ maken met hun armen en zo een derde kind naar de overkant moeten dragen, per 2 met  aan elkaar gebonden been naar de overkant stappen,… En deze lijkt me ook nog een uitdaging!

 

Twister op het gras

Ken je het spel Twister? Kleur de bollen rechtstreeks op het gras en je hebt meteen een leuk spelletje voor buiten! En nee, je hoeft hiervoor echt geen verf te gebruiken! Met een krijtoplossing kan het ook.

De menselijke knoop

Een kind wordt even omgedraaid. Alle andere kinderen gaan in een kring staan, de handen in elkaar. Daarna maken ze een ‘knoop’ door onder of over elkaar’s armen, door de benen te kruipen, zonder de ketting te verbreken. Aan het aparte kind dan om de knoop weer te ontwarren! Hilariteit verzekerd!

Het levensgrote bordspel

Heb je niet veel gras? Geen nood, ook op een terras kun je veel spelletjes buiten spelen! Laat de kinderen dan zelf de pionnen spelen in een levensgroot bordspel dat je op de grond tekent! Uiteraard maak je dan ook een levensgrote dobbelsteen (bijv van karton of piepschuim).

Angry birds in het echt

Van het razendpopulaire telefoonspelletje Angry Birds is reeds een speelgoedversie gemaakt, maar waarom het niet zelf naspelen?

Koekhappen

foto door Tiffany Boerner via madlystylishevents

Deze behoeft weinig uitleg zeker? 🙂 Wie als eerste de koek op heeft zonder gebruik van de handen (handen op de rug!), is de winnaar!

Je eerste kinderfeestje? Lees dan zeker mijn 10 tips voor een geslaagd kinderfeestje!

Punten gooien

Een beetje zoals op de kermis, kinderen moeten balletjes gooien naar bepaalde doelen waar punten op geschreven staan. Doelen kunnen kommetjes zijn, hoepels of manden, en de te scoren punten worden hoger naarmate de moeilijkheidsgraad om te scoren. Deze is ook een hele leuke als je een zeil (of laken) hebt waar je in mag knippen!

Limbodansen

Limbodansen is zo’n spelletje dat op elk verjaardagsfeestje thuis hoort, vind ik. Met wat vrolijke Zuid-Amerikaanse of Spaanse muziek, aanmoedigend gejuich en een steeds moeilijker wordende uitdaging, tovert dit spel een glimlach op ieders gezicht. Je kan een simpele bezemsteel gebruiken die je eventueel versiert met slingers.

Waterpret!

Kinderen zijn gek op waterspelletjes, dus die mogen zeker niet ontbreken in een overzicht van de beste spelletjes voor buiten!

Drup, drup, druip

Drup, drup, druip is een variant op zakdoekje leggen. De kinderen zitten in een kring. Eén kind stapt rond met een natte spons. Hij of zij laat op ieder kind een druppel water vallen en zegt: ‘drup’. Een willekeurig kind krijgt helaas de volle lading als de spons helemaal boven zijn hoofd uitgeknepen wordt: ‘druip’! Dat kind moet recht springen en proberen de sponseigenaar te tikken voor die de kring is kunnen rond rennen en de lege plaats heeft kunnen innemen. Wedden dat dit een absolute topper wordt? 😉

Waterpistolen

Je kan natuurlijk een waterpistolengevecht houden, maar met wat plastic bekers maak je er een echte kermisattractie van.

Waterglijbaan

Ook aan een waterglijbaan kan je opdrachten koppelen zodat het een echt spel wordt.

foto door Shirley LeMay via shirleybehindthelens

Enkele mogelijke opdrachten:

  • Duid markeringen aan in het gras met een puntenscore. Hoe verder ze glijden, hoe meer punten ze scoren.
  • Hoeveel punten scoren ze als ze op hun buik glijden?
  • Laat ze glijden met een bekertje water in de hand dat ze op het einde in een emmer moeten gieten. Welk kind of welk team verzamelt het meeste water?
  • Zet een kegelspel op aan het einde van de waterglijbaan. Wie krijgt alle kegels omver?
  • Er bestaan ook waterglijbanen voor twee personen. Wie glijdt het verst? Wie grijpt als eerste de vlag?

Alternatieven voor waterballonnen

Waterballonnen zijn leuk, maar als volwassene heb je er veel werk mee. Je bent uren bezig om ze te maken en op enkele minuten zijn ze allemaal weg. En dan mag je nog alle ballonrestjes uit het gras gaan vissen. Wat dacht je van deze alternatieven?

Waterbommen gemaakt van reepjes spons, aan elkaar gebonden met touw. Kunnen ze blijven hergebruiken!

foto door Kimberley Van Nuland via thuisinhetnieuws

Ooit al eens aan gedacht om gewoon diepvrieszakjes met water naar elkaar te gooien? Al dan niet dichtgeknoopt, dat kies je zelf!

Voor de echter durvers: een Modder Taarten Station!

Ik kan me zo mijn kinderen hun gezicht voorstellen als ik ze vertel dat ze een eigen hoekje krijgen om moddertaarten te maken, met alles erop en eraan. Een grote bak modder, schorten, bakvormpjes, steentjes en takjes om te versieren, lepels om te roeren,… Oh ja, die zouden in de zevende hemel zijn! 🙂

Welke van deze spelletjes voor buiten is jouw favoriet? Laat het me weten in de reacties!