pagina-content Mijn titel pagina-content

De 40 meest originele trouwkaarten en huwelijksuitnodigingen ooit

Als ik aan de trouwkaarten denk die ik de afgelopen jaren in de bus heb gekregen, dan zijn er slechts een paar koppels van wie ik mij hun kaart nog heel goed kan herinneren. Hun huwelijksuitnodiging was anders dan anders, sprong eruit omwille van de originaliteit of de creatieve insteek. Ze waren er perfect in geslaagd om hun persoonlijkheid te laten doorschijnen in hun uitnodiging.

Originele trouwkaarten zijn in staat om een blijvende indruk achter te laten bij de mensen. En wat is als pasgetrouwd koppel leuker dan dat iedereen zich die bijzondere dag samen met jou blijft herinneren?

Om jullie alvast te inspireren, ging ik op zoek naar de meest originele trouwkaarten en huwelijksuitnodigingen (niet in kaart-vorm) die ik kon vinden online. Hou jullie vast, want hier zitten echte kunstwerkjes tussen!

Wil je meer weten over de uitnodiging of de ontwerper? Klik dan op de foto om naar de originele bron te gaan!

Originele trouwkaarten

1. Schattige trouwkaart met pull-out functie

In bovenstaande trouwkaart heeft de bruid haar bruidegom letterlijk aan de haak (nou ja: het touw) geslagen. Aan de rechterkant zit het kaartje met details over de plechtigheid. Wanneer dit eruit getrokken wordt, schuift de bruidegom dichter naar de bruid toe.

2. foto-versie van bovenstaand idee

Deze trouwkaart gaat uit van hetzelfde idee: de bruid jaagt op haar echtgenoot en slaat vervolgens een touw rond hem waaraan ze hem voort sleept. De gelaatsuitdrukkingen en de schitterende fotografie verhogen het dramatische effect. En let op de postzegel, die een verkleinde foto is van het gezicht van de bruidegom. Leuk detail!

3. Retro zeefdruk trouwkaart

Bovenstaande trouwkaart is van de hand van het Spaanse ontwerpbureau El Calotypo. “Bea en David wilden een unieke uitnodiging in retro-stijl”, vertelt de designer. “De manier waarop de foto’s en beelden worden weergegeven brengt ons terug naar de jaren ’50, het tijdperk dat ruikt naar Martini en klinkt als Buddy Holly.” De zeefdruktechniek en de beperkte kleuren versterken dat effect. De manier waarop de envelop is ingepakt met het touw en label met hun initialen vind ik ook erg knap bedacht.

4. Trouwkaart die je laat aftellen tot de grote dag

Op bovenstaande uitnodiging duiden de genodigden de dag van vandaag aan door aan de papieren cirkel te draaien. De kaart toont hun vervolgens hoeveel dagen het nog duurt tot de dag van het feest.

5. Bewandelbare huwelijksuitnodiging

“Alex en Alicia wilden via hun huwelijksuitnodiging de speciale momenten uit hun relatie samen naar voor laten komen,” zegt ontwerper Joel Derksen. Ze gaven hem uitgebreide beschrijvingen van de dingen die bijzonder zijn voor hen: planten, wandelingen in hun buurt, muziek en hun trektocht van Kingston naar Toronto.

Met deze elementen ging de designer aan de slag en maakte zo een uitnodiging waarop de gasten letterlijk met Alex en Alicia langs hun speciale momenten kunnen wandelen door een uitknipbare versie van het koppel bij te voegen.

6. Pop-up trouwkaart

Een heel origineel idee ook is deze pop-up trouwkaart, waarin een kussend koppel recht springt als je hem open vouwt.

7. Papieren platenspeler

Ja, dat lees je goed. Een papieren platenspeler! Door de trouwkaart te vouwen, de ingebouwde naald uit te vouwen en aan het papieren schijfje te draaien, wordt een huwelijksliedje afgespeeld dat door het koppel zelf is gemaakt. Dit idee van designer Kelli Anderson is een van de meest originele die ik ooit heb gezien! Bekijk de video om te zien hoe het werkt.

8. Mason jar trouwkaart

En wie zegt dat een trouwkaart rechthoekig of vierkant moet zijn? Voor een country stijl huwelijk heeft designer Neilly op Etsy een huwelijksuitnodiging ontworpen in de vorm van een ‘mason jar’. Een mason jar is een glazen inmaakpot die vooral in Amerika erg populair is. Hij wordt ook vaak gebruikt louter omwille van zijn decoratieve functie. Misschien zijn er voor jou andere voorwerpen die jullie als koppel typeren, of die de stijl van je huwelijksfeest kenmerken, die je kan gebruiken als vorm voor je trouwkaart?

9. Speelkaart harten troef

Designer Kelsey Hawes haalde haar inspiratie voor deze trouwkaart uit de locatie van het huwelijk van dit koppel en uit het zinnetje dat op de kaart moest komen: “We went to Vegas to find our luck, we got married and now we’re stuck!”. Ze ontwierp een speelkaart (als symbool voor de gokstad Vegas) waarbij de hartenkoning en -koningin aan elkaar vastzitten en één geheel vormen. De initialen van het koppel worden weergegeven in de hoeken.

10. Lasercut trouwkaarten

De laatste tijd zijn lasercuts ook populair geworden voor uitnodigingen. De tekst en tekeningen worden uit het papier gesneden door middel van een laser. Het resultaat is een uiterst gedetailleerd en verfijnd (maar ook fragiel!) kaartje.

11. De roddelblad trouwkaart

Als er een interessant verhaal schuilt achter jullie ontmoeting, of jullie belevenissen als koppel, dan is deze trouwkaart de ideale manier om dat verhaal naar buiten te brengen. Deze kaart is ontworpen in de vorm van een tijdschrift (type roddelblad) met foto’s en getuigenissen van familieleden bij.

12. De boarding pass

Designer Huilin Dai ontwierp de trouwkaart voor zijn eigen huwelijk. Omdat het koppel erg veel van reizen houdt en de gasten bijna allemaal met het vliegtuig naar het huwelijk zouden komen, ontwierp hij zijn uitnodiging in de vorm van een vliegticket. Het afscheurbare strookje was meteen het antwoordstrookje voor de gasten om te laten weten of ze konden komen.

13. de gamer trouwkaart

Wat gebeurt er als twee creatieve gamers trouwen? Ze ontwerpen hun trouwkaart volledig in de stijl van hun favoriete game!

14. Huwelijk in het bos

Een iets subtiele vorm van laserprinting is deze trouwkaart die een huwelijk in het bos aankondigt. Het koppel maakte deze kaart zelf en huurde een lasercutmachine om de figuurtjes uit te snijden. Omdat ze in het bos trouwden, wilden ze hun gasten reeds een voorsmaakje geven door de bomen in de kaart als het ware in 3D te maken.

15. De huwelijkskraskaart

Laat je gasten zich amuseren door op de uitnodiging de datum weg te krabben. Martha Stewart leert je hoe je er zelf een maakt (klik op de foto).

16. Het scrabble bord

De ware liefde vinden, is als een driedubbele woordscore halen in Scrabble. 🙂

17. De draaischijf uitnodiging

Deze trouwkaart in de vorm van een draaischijf laat telkens andere informatie zien in het kijkvenster: over de reisweg, cadeaus, datum, plaats,… Leuk gevonden en een tof diy-idee!

18. de toekomstvoorspeller – vouwuitnodiging

Ken je dat spelletje van vroeger met een gevouwen briefje dat je op vier vingers moest schuiven en dat iemand dan een getal moest zeggen? Je opende en sloot dan de vingers een aantal keer en dan moest de persoon in kwestie een vakje kiezen. De tekst onder dat vakje voorspelde zijn toekomst. Deze trouwkaart is volgens dat principe gemaakt. Onder elk vakje zit informatie over de bruiloft.

19. de decoder uitnodiging

Deze decoder trouwkaarten zijn zelfgemaakt door de bruid. De brilletjes kocht ze online voor 20 cent / stuk.

20. De zombie apocalyps uitnodiging

Voor velen misschien over the top, maar geef toe, een prachtige illustratie van illustrator Manuel Morgado, die van het koppel echte helden maakte tijdens deze zombie apocalyps!

 

Creatieve huwelijksuitnodigingen

Dat huwelijksuitnodigingen niet altijd in kaart-vorm en van papier hoeven te zijn, bewijzen de volgende voorbeelden!

21. Houten lasercut uitnodigingen

We zagen de lasercut techniek reeds toegepast bij de kaarten, maar wist je dat je hem ook kan toepassen op hout? Designer Chase Kettl ontwierp deze uitnodiging voor een huwelijk in de bossen.

22. Blaas de ballon op

 

De ontvangers van deze uitnodiging moeten eerst de ballon opblazen om de gegevens te kunnen lezen!

23. Het pillendoosje

Voor dit Griekse huwelijk moesten de meeste gasten met het vliegtuig komen. Omdat ‘happy’ hetzelfde klinkt als het Griekse woord voor pillen, besloot de designer de uitnodiging te verwerken in een pillendoosje, met zuigmuntjes waar de gasten konden van genieten tijdens hun trip.

24. Uitnodiging in een blik

Deze uitnodigingen werden verstuurd in een conservenblik die de gasten moesten meebrengen naar het huwelijk. De blikken werden vervolgens aan de auto van het paar gebonden. In het blik zat ook een afbeelding die verduidelijkte hoe het touw aan het blik en vervolgens aan de auto moest bevestigd worden.

25. Chocoladewikkel

Dit stijlvolle ontwerp werd gedrukt op wikkels die vervolgens rond een stuk chocolade gewikkeld werden.

26. De koelkastmagneten

Geen excuus meer om de datum te vergeten, met deze magneten wordt je er iedere keer je de koelkast opent aan herinnerd!

27. De waaier

Als je trouwt op een warme locatie is het misschien aangewezen dat de gasten een waaier meebrengen. Dus print je toch gewoon de huwelijksuitnodiging op een waaier? 🙂

28. De puzzel

Laat je genodigden eerst maar eventjes puzzelen voor ze je huwelijksboodschap te weten komen!

29. De computergame

Deze uitnodiging zit ingebouwd in een doosje van een computergame. Ik neem aan dat Esther en Ryan fervente gamers zijn!

30. Het filmrolletje

 

Een leuk diy idee – bijvoorbeeld als de bruid of bruidegom zelf fotograaf is – is deze huwelijksuitnodiging in een filmrolletje!

31. Het eetbare spelbord

De uitnodiging van Laci en Gabe kwam niet enkel in de vorm van een spelbord. Alle spelonderdelen waren ook nog eens eetbare koekjes!

32. De vouwbare indianentent

Alweer een fantastisch creatief idee is deze vouwbare indianentent. De verschillende driehoekjes zijn schitterend ontworpen. Elke uitnodiging kwam met een setje stokjes zodat de gasten de tent zelf konden maken en op de kast konden zetten.

33. De huwelijksaankondigingswebsite

Dit koppel liet een volledige website ontwikkelen om hun huwelijk aan te kondigen. De foto’s daarop zijn al een inspiratiebron op zich: het zijn manipulaties met een krijtbord achtergrond. Je kan de volledige website hier bekijken.

34. Huwelijksrecept op een snijplankje

 

Dit koppel wou een functionele uitnodiging die iedereen kon gebruiken. Ze lieten een ontwerp maken in de vorm van een recept, op een mini-snijplankje. Een ideale uitnodiging voor kookliefhebbers!

35. De huwelijksuitnodiging op een zakdoek

Ook deze uitnodiging is niet alleen mooi, maar ook functioneel. Ze is gedrukt op een katoenen zakdoek met een vintage look. Bestel je eigen exemplaren bij ThePolkaDotted Bee op Etsy. (verzendt wereldwijd)

36. de viewmaster uitnodiging

 

Verras je gasten door ze een viewmaster te schenken met een bijhorend, gepersonaliseerd viewmaster schijfje! Op het schijfje in dit voorbeeld staan foto’s van het koppel, al dan niet met een toepasselijk zinnetje per foto. Er zit een apart kaartje bij met de informatie over het huwelijk. Je zou er ook kunnen voor kiezen om alle tekst op het schijfje te zetten natuurlijk. Bovenstaande viewmasteruitnodiging wordt gepersonaliseerd en geleverd door melangerienyc op Etsy. Helaas, pindakaas, ze levert enkel aan klanten in de US. Europese geïnteresseerden kunnen gelukkig wel een versie bestellen hier.

37. Gegraveerd op een acryl plaatje

 

Ontwerper Marcelo Gonçalves had een dilemma bij het ontwerpen van zijn eigen huwelijksuitnodiging. Zelf hield hij erg van een cleane, minimalistische stijl terwijl zijn vrouw meer hield van romantisch en traditioneel. Met zijn ontwerp kon hij hun twee werelden verzoenen. Het cleane komt terug in het gegraveerde, acryl plaatje dat de uitnodiging zelf voorstelt, en de stijl van zijn aanstaande bruid komt helemaal terug in de op maat gemaakte omslag.

38. CD in een hoesje

Ontwerpster Veronica Angelescu ontwierp voor deze huwelijksuitnodiging een cd met daarop enkele favoriete liedjes van het koppel. De cd zag eruit als een vintage plaat. Ze maakte een prachtige illustratie van het koppel op de voorzijde van het hoesje en op de achterzijde vonden de gasten alle informatie terug ivm het trouwfeest.

39. de papieren langspeelplaat

Allemaal wel leuk, die persoonlijke cd’s en papieren platenspeler, maar zo’n type uitnodigingen kosten natuurlijk ook wel handenvol geld. Muziekliefhebbers die creatief uit de hoek willen komen, kunnen bij deze Etsyverkoopster een papieren langspeelplaat bestellen en de tekst laten personaliseren. En ja, ze levert ook in Europa.

40. Message in a bottle

Trouw je op het strand of op een exotische locatie, dan is deze huwelijksuitnodiging in een fles misschien iets voor jou!

Ik hoop dat je geïnspireerd bent na het bekijken van deze 40 originele trouwkaarten en huwelijksuitnodigingen! Heb je zelf ook een creatieve huwelijksuitnodiging gemaakt (of laten maken) waar je trots op bent? Deel ze dan zeker met ons in de reacties!