pagina-content Mijn titel pagina-content

Communiefeest deel 3: feestdecoratie: een papieren vlinder maken

Feestdecoratie 1: een grote vlinder van papier

Tijdens de paasperiode had ik ze al zien hangen in de Colruyt: prachtige, grote papieren vlinders. Heel even kwam ik in de verleiding om ze te kopen voor op mijn themafeestje, maar ze kwamen niet in de kleuren die ik wou.

Ik bestudeerde de vlinders en besloot toen van ze zelf te proberen maken. Bij thuiskomst heb ik even gegoogeld en ik vond het ideale startpunt: onderstaand YouTube filmpje.

De dame in kwestie maakt hier een kleine papieren vlinder voor op kaarten, maar ik besloot haar techniek te proberen om mijn grote vlinder te maken. Kijk dus zeker eerst naar het filmpje en lees daarna mijn aanwijzingen als je een grote versie wil maken!

Nodig voor een vlinder van +/- 50 cm hoog en 60 cm breed:

 1. stevige ijzerdraad: 3 m lang.
  Voor zo’n grote vlinder geldt: hoe steviger hoe beter, anders zullen de vleugels slap vallen. Zorg wel dat hij nog genoeg plooibaar is met de hand! Ik kocht mijn ijzerdraad bij Aveve.
 2. 6 vellen zijdepapier van 50 cm op 70 cm in de gewenste kleur.  Gevonden bij Club in Gent, maar zeker ook te vinden in andere hobbywinkels.
 3. Mod Podge. Dit is lijm en vernis in één. Wordt ook gebruikt bij de servettentechniek. Ik vind dit echt een wondermiddel: het kleeft alles aan elkaar en na opdrogen is het meteen ook al vernist, en het kleeft niet meer. Als je een beglitterde vlinder wil, bestaat er ook Mod Podge Glitter. Deze heb ik zelf gebruikt. Gevonden bij Pipoos.
 4. Een brede verfborstel. Ik heb zo’n foam borstel gebruikt.
 5. Eventueel wat strooibare glitter om de vlinder mee af te werken.
 6. Een kniptang om ijzerdraad mee af te knippen.
 7. Indien je dat hebt, is een plooitang ook wel handig. Ik heb er geen, dus ik heb het zonder gedaan.
 8. Een schaar.
 9. Eventueel Fimo Air klei voor het lijfje.

Werkwijze

Volg de werkwijze zoals beschreven in het filmpje. Zorg er bij het vouwen van je skelet voor dat de vlinder past in het vel zijdepapier van 50 op 70.

Opmerkingen

-Leg een vuilzak open op je werkvlak. De vlinder kan daarop drogen en zal niet aan het plastic blijven kleven.

– Misschien niet helemaal duidelijk in het filmpje, maar ik ben begonnen met de vlinder op een vel zijdepapier te leggen, dat helemaal in te lijmen, daar een nieuw vel papier op, weer inlijmen, enzovoort tot ik een viertal lagen papier had ingelijmd. Dan heb ik de vlinder omgedraaid (dus de onderkant ligt nu vanboven), en het onderste vel papier ingelijmd, en daar nog 2 lagen papier op gelijmd. Eindigen met een laagje lijm!

– Omdat mijn ijzerdraad heel stevig was en ik geen plooitang had, heb ik het lijfje niet kunnen maken zoals in de video beschreven. Ik heb toen achteraf een lijfje geboetseerd met Fimo Air klei: een zelfdrogende, lichte klei in natuurlijke kleuren, die helemaal niet duur is.Je zou het lijfje ook kunnen maken van papier maché! Voor mijn tweede, kleinere vlinder heb ik geen lijfje gemaakt en ik vond hem ook mooi zo.

– Als je een glittervlinder wil en het is enigszins mogelijk, zou ik aanraden om zowel de gewone Mod Podge als de Glitter Mod Podge te kopen. Gebruik dan de gewone Mod Podge voor alle lagen, behalve op de laatste lagen, daar doe je dan een laagje glitter Mod Podge op. De glitter Mod Podge is immers duurder en zo hoef je er minder van te gebruiken!

– Je zal zien dat het te lijmen oppervlak erg groot is, en je moet het telkens opnieuw inlijmen, dus hoe breder je borstel, hoe beter!

– De blauwe strooiglitter heb ik erop gestrooid toen de bovenste lijmlaag nog nat was. Ik heb zowel de boven- als de onderkant gedaan.

– Laat, als je klaar bent, de vlinder enkele uren liggen op de vuilzak om te drogen. Als de bovenkant min of meer droog is, kan je de vlinder ophangen aan het wasrek, met wasspelden om het droogproces te versnellen.

– Deze vlinder kan je ophangen door met naald en draad gaatjes door de vleugels te prikken en hem aan de draadjes omhoog te hangen. Of je kan hem vastspelden met kopspeldjes aan een doek, zoals ik heb gedaan.
Ik vond mijn vlinder minder geschikt om hem in een ‘vliegende positie’ op te hangen, door zijn grootte hingen zijn vleugels wat slap. Als je hem graag in een vliegende positie wil hangen, zou ik aanraden om een korter stuk ijzerdraad te gebruiken. Voor een tweede vlinder heb ik een stuk draad van 2 meter gebruikt en die was beter geschikt om horizontaal op te hangen.

Morgen leg ik uit hoe ik mijn grote vlinderbol gemaakt heb!