pagina-content Mijn titel pagina-content

Een modeshow organiseren op een kinderfeestje

Een modeshow organiseren op een kinderfeestje thuis

Voor meisjes vanaf 9 of 10 jaar is een modeshow een ideale activiteit op een kinderfeestje thuis. Op deze leeftijd vinden ze al veel dingen ‘stom’ of kinderachtig en moet je niet meer met een clown of een prinsessenthema afkomen. Rond hun 9, 10 jaar willen ze activiteiten doen zoals grote mensen en een modeshow leent zich daar perfect voor. Bovendien is het een activiteit die makkelijk en goedkoop te organiseren valt! Ik geef je enkele tips.

De inrichting van je modeshow

De catwalk

Op een modeshow heb je een catwalk nodig. Die richt je best zo in dat hij het prominente middelpunt van je verjaardagsfeestje is. Op een echte catwalk ligt meestal een rode loper. Heb je er zo toevallig een, of kan je er een lenen voor een dag? Ideaal! Heb je er geen, kijk dan zeker eens op tweedehandswebsites, hier bijvoorbeeld kan je er momenteel een vinden voor 9,90 euro. De ideale catwalk is minstens 5 m lang. Langer is nog beter!

Wil je geen geld uitgeven aan een rode loper, dan kan je ook makkelijk zelf een catwalk nabootsen. Maak bijvoorbeeld een gangpad door aan beide kanten glazen bokalen met theelichtjes te zetten. Opgelet, zet zeker geen losse theelichtjes want op de grond slepende kledij kan dan makkelijk vuur vatten! Je kan ook een stuk gekleurd tafelpapier gebruiken en met plakband vastkleven aan de vloer. Tot slot kan je ook simpelweg een gangpad maken door aan beide kanten stoelen te plaatsen!

Zorg voor een beginplaats op je catwalk: een gordijn waar de modellen kunnen doorlopen om hun entree te maken. Misschien heb je wel zo’n vliegenwerend deurgordijn met gekleurde slingers dat even kan dienst doen? Met stroken die je knipt uit zijdepapier of crepepapier kan je ook zelf zo’n gordijn maken. En anders kan een meubelstuk ook wel dienst doen, het belangrijkste is dat de modellen zich nog even kunnen verstoppen voor ze op moeten zodat het verrassingseffect bewaard blijft.

Decoratie en verlichting

Meisjes van 9 of 10 jaar houden nog altijd van bling-bling! Heb je een glitterbal of een discobal, laat hem dan zeker dienst doen op het verjaardagsfeestje. Als je de modeshow binnen organiseert, kan je over de totale lengte van de catwalk hangende decoratie hangen. Voor ideeën kan je kijken naar de werkbeschrijving van mijn vlinderdecoratie (dan zonder vlinders!) of mijn pompons van tulle.

Hoewel absoluut niet noodzakelijk, kan het ook aan de sfeer bijdragen als je een spot of een grote zaklamp gebruikt om de modellen te volgen tijdens hun catwalk op de modeshow.

Muziek

Zorg voor muziek met een uptempo, het soort muziek waarop je ook zou gaan joggen! Elektronische muziek leent zich daar uitstekend voor, maar ongetwijfeld heeft je tienerdochter al een uitgesproken eigen voorkeur. 😉

De outfits op je modeshow

Wat kledij betreft zijn er verschillende mogelijkheden. Ik zet er een paar op een rij.

Kledij van Crewcuts, foto (via themodernmoppet.tumblr.com)

Eigen kleding

Je kan aan de kinderen vragen om enkele van hun mooiste kledingstukken mee te brengen. Deze optie beperkt enigszins de eigen creatieve inbreng maar het biedt de kinderen wel de gelegenheid om zich 100% goed te voelen in hun kledij, tenslotte kiezen ze kledingstukken waarin ze zichzelf mooi vinden. In de klas van mijn 9-jarige dochter werd onlangs op die manier een modeshow georganiseerd en mijn dochter was helemaal in haar nopjes dat ze eens mocht gaan pronken met haar lievelingsjurkje!

Verkleedkoffer

Als je zelf genoeg kledingstukken hebt waarmee ze zich kunnen verkleden, bied ze dan een verkleedkoffer aan waaruit ze kunnen kiezen. Denk daarbij vooral aan (oude) kledingstukken van jezelf. Vergeet ook niet enkele paren schoenen te voorzien, het liefst met hoge hakken! Als je voor de verkleedkoffer kiest, zorg dan dat er zeker genoeg ‘hippe’ kledingstukken inzitten voor iedereen. Niets vervelender dan te moeten zien dat je vriendinnen alle coole spullen hebben en dat jij je moet tevreden stellen met de overschot. Bij deze optie heb je het meest kans op teleurgestelde modellen.

Zelfgemaakte kleding

Met deze optie vul je al meteen de volledige duur van je verjaardagsfeestje. Je geeft de kinderen de opdracht om eerst hun eigen kledij in elkaar te knutselen, die ze vervolgens kunnen showen op de catwalk. Kinderen kunnen hun eigen kledij maken met lappen stof, tafelpapier, vuilzakken, lakens, jute zakken … die ze al dan niet eerst zelf mogen beschilderen met (textiel)verf of bekleven met stickers en nepdiamantjes. Om de stukken aan elkaar te hechten kan je wasknijpers of nietjes (voorzie dan genoeg nietjesmachines!) gebruiken. Heb je kapotte of te kleine kinderkleding liggen waarvan je je nog wou ontdoen? Laat de kinderen die kledingstukken verknippen om er iets nieuws van te maken!

Je kan ook voor iedere deelnemer een effen tshirt kopen die ze zelf mogen decoreren en die ze op het einde van het verjaardagsfeestje mogen meenemen naar huis.

Het beste is om zelf geen voorbeelden te maken voor de kinderen. Geef ze carte blanche en je zal versteld staan van hun creativiteit!

Accessoires, accessoires, accessoires!

Ab-so-luut noodzakelijk op een kindermodeshow zijn accessoires! Riemen, hoeden, sjaaltjes, tassen, schoenen, oorbellen, halskettingen, armbanden,… Zorg voor een groot genoeg aanbod. Desnoods kan je de kinderen vragen om elk enkele accessoires van thuis mee te brengen als je er zelf niet genoeg hebt. Indien je voor kant-en-klare kledij hebt gekozen kan het maken van sieraden voor de modeshow aanvangt ook nog een zinvolle activiteit zijn.

Make-up

Kinderen van die leeftijd maken zich ook graag op en aan een make-up rondje voor de modeshow zullen ze veel plezier beleven. Gebruik in ieder geval geen make-up als de kledij niet vuil mag worden! Heb je de kids gevraagd hun mooiste outfit van thuis mee te brengen, dan zou ik het make-up rondje achterwege laten. 😉

Voor de modeshow van start gaat

  • Bespreek met de kinderen vooraf even hoe modellen lopen op een modeshow. Misschien kan je hen een Youtube filmpje tonen van een echte modeshow, of misschien wil je zelf wel even de modellenmove voor tonen. 🙂 Leg hen uit dat ze verschillende keren moeten stoppen en zich naar het publiek draaien zodat iedereen hen goed kan bewonderen (en zodat jij foto’s kan nemen!). Sommige kinderen zijn anders binnen de 10 seconden van de catwalk af en dat zou zonde zijn van al de voorbereiding die ze erin hebben gestoken.
  • Vraag elk kind om enkele speciale kenmerken of eigenschappen van hun kledij op te noemen of noem er zelf enkele als ze er geen kunnen bedenken. Schrijf deze kenmerken op en gebruik ze in een bindtekst die wordt voorgelezen tussen de verschillende ‘walks’. Bombardeer je partner of een oudere broer of zus tot presentator, of presenteer zelf als iemand anders de foto’s voor zijn rekening kan nemen!
  • Bepaal de volgorde waarin de kinderen zullen opkomen.
  • Controleer de lengte van het liedje dat je wil spelen tijdens de modeshow. Zorg dat het lang genoeg is zodat alle kinderen kunnen opkomen. Geen grotere anticlimax dan in het midden van de modeshow te moeten wachten tot het volgende nummer begint! Reken zeker op een minuut per kind.
  • Bespreek hoe jullie zullen eindigen. Je kan de modellen op het einde van de modeshow nog een tweede maal hand in hand op het podium laten komen waar ze een buiging kunnen maken voor het publiek. Een goede modeshow heeft altijd een slotshow!
  • Controleer of de batterijen van je camera zijn opgeladen en zoek een plaatsje uit vanwaar je een mooie foto kan nemen van elk kind.
  • Indien gewenst, kan je een algemene repetitie houden en de kinderen reeds hun modeshow laten oefenen voor het publiek arriveert.

Publiek

Aangezien de kinderen zelf allemaal zullen optreden, heb je andere mensen nodig die als publiek kunnen dienen. Je kan ervoor kiezen om de modeshow te laten doorgaan op het einde van het verjaardagsfeestje. Dan kunnen de ouders die hun kind komen ophalen het publiek spelen. Breng ze hier wel op voorhand van op de hoogte. Maar je kan ook buren of familieleden optrommelen om even publiek te komen spelen.

De kinderen zelf zullen elkaar ook graag willen zien optreden. Je kan afspreken dat ze een rij vormen dicht bij de entree zodat ze hun voorgangers nog op de catwalk zien lopen. De kinderen die van de catwalk komen, sluiten dan weer achter in de rij aan. Misschien kan je de entree bemannen met iemand die op tijd een signaal geeft aan elk kind wanneer ze moet opkomen.

Het kan aangewezen zijn om het publiek te vragen om nog niet te applaudisseren voor ieder kind afzonderlijk. De modellen zullen elkaar immers snel opvolgen. Beter is van een algemeen applaus te krijgen op het einde van de modeshow.

Let the show begin!

De presentator gaat vooraan op de catwalk staan en verwelkomt het publiek. Als de muziek begint te spelen, kondigt hij de eerste kandidate aan. Terwijl ze op de catwalk loopt, beschrijft hij de kledij en de opvallende kenmerken. Terwijl de modellen stil staan, neemt de fotograaf van elk van hun een foto. Op het moment dat het ene model de catwalk verlaat, kondigt de presentator reeds het volgende model aan, of – als er iemand aanwezig is die de kinderen een signaal geeft – kan hij ook wachten tot het volgende model aan de catwalk begint.

Tijdens de slotshow als alle modellen op de catwalk komen heeft de fotograaf een uitgelezen kans om een groepsfoto te maken, profiteer van dit moment en leg hun glunderende gezichtjes vast op de camera!

Na de modeshow

Trakteer je gasten op een glaasje (kinder)champagne, het drankje van de echte sterren! 🙂

Vraag de emailadressen van de ouders en stuur iedereen een foto van zijn fotomodel toe!

Heb je zelf nog tips toe te voegen om een modeshow te organiseren op een verjaardagsfeestje thuis? Laat het weten in de reacties!