pagina-content Mijn titel pagina-content

Feestelijke eitjes

Mijn volgers op Pinterest zullen dit artikel al voelen aankomen hebben. Ik ben speciaal op zoek gegaan naar de ideetjes die hieronder staan en heb er heel wat gepind.

Het zit namelijk zo: wij hebben drie kippen. Die kippen bezorgen ons gemiddeld 2-3 eieren per dag, goed voor zo’n 20-tal eieren per week. Nu, wij zijn een gezin van vier en eten allemaal graag eitjes, maar zelfs met onze vaste ‘woendag-eitjesdag’, krijgen wij die nooit allemaal op. We delen regelmatig eitjes uit aan familie, we bakken wel eens speciaal een gebak om onze overstock kwijt te geraken, maar sinds mijn man en ik op dieet zijn, lijken die wekelijkse taarten ons toch niet altijd een goed idee.

Dus ging ik op zoek naar andere creatieve manieren om onze eieren te verwerken! Hier volgt een overzicht. Onze gasten weze gewaarschuwd: er zouden wel eens wat vaker hapjes met ei ten tonele kunnen verschijnen!

 

Gevulde eieren

foto (via https)

Iedereen kent wel de klassieke, gevulde eieren waarbij je de eierdooier mengt met mayonaise en kruiden om vervolgens met een spuitzak de eiwitten weer mee te vullen. Maar je kan ook nog andere ingrediënten toevoegen aan dat mengsel: olijventapenade, vis uit blik, gepureerde groenten, gerookte zalm, bietensap voor een rode kleur, guacamole,… De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos. Ieder eitje kan ook verschillend gedecoreerd worden: een stukje paprika, schijfjes olijf, tapenade, blokjes tomaat, een blaadje basilicum,… Deze foto levert alvast wat inspiratie!

En hier is nog eentje van dichtbij:

foto (via https)

Bootjes van eieren

Zijn er kinderen aanwezig op het feestje, maak dan van de gevulde eieren een bootje. Je kan er driehoekige chips (Dorito’s) insteken of, als ze het lusten (die van mij lusten het niet): een driehoekig stukje paprika. Andere mogelijkheden zijn: een stuk komkommer, een stukje kaas, een schijfje appel, wortel of kool,…

foto (via www.babyzone.com)

 

Figuren met gekookte eieren

Nu we dan toch bezig zijn over kinderen… Kinderen vinden het ook heel leuk als ze figuren kunnen herkennen in de eieren.

foto (via ameblo.jp)

Bij het linkse figuurtje is enkel de onderkant een echt ei, het mannetje zelf is gemaakt van pudding. De rechtse figuur is een ei, met driehoekige stukjes kaas voor de oren en een gezichtje op getekend met voedselkleurstof.

foto (via https)

En hoe schattig zijn deze kippen? Van kip naar ei… naar kip!

foto (via www.welke.nl)

Heel simpel en snel klaar, twee piepkleine stukjes olijf voor de ogen en een stukje wortel voor de snavel.

Eieren als vulling

 

Deze foto toont hoe je een eitje kan bakken in een avocado, in een schijfje paprika, in een uitgeholde snede brood, in een schijf ajuin, in een halve tomaat en in een uitgeholde aardappel. Als de schijf dun genoeg is, zoals bij de paprika, ajuin en het sneetje brood, dan kan je het gewoon bakken in de pan. Gebruik je grotere stukken zoals de tomaat, de avocado en de aardappel, maak het dan klaar in de oven.

Ook deze broodjes zijn klaargemaakt in de oven. De eieren zijn klaar in 20-25 minuten op 175 graden.

Manipuleer de vorm van de eieren

Maak hartjes van je gekookte eitjes! Hoe dat moet, zie je hier.

Heb je van die koekjesvormen? Gebruik ze om een eitje in te bakken. Leuk idee om papa mee te verrassen op vaderdag!

Hebben jullie nog leuke ideeën om feestelijke hapjes te maken met eieren? Laat het me weten in de reacties!