pagina-content Mijn titel pagina-content

Feesttafel-tje dek je: het geheim van een goede tafeldekking

Tafeldekking op een aantrekkelijke manier is een kunst. Sommigen hebben er een natuurlijke aanleg voor, maar heel wat mensen komen niet verder dan wat kaarsen en servetten kopen in matchende kleuren. En dat is jammer, want een feestelijk gedekte tafel hoort het middelpunt van je feest te zijn!

Onderstaande tips kunnen je een handje op weg helpen om van je feesttafel een pronkstuk te maken. In combinatie met je eigen creativiteit wordt tafeldekking voortaan ook voor jou een koud kunstje!

 

Hou rekening met de stijl en kleuren in je interieur

Een mooie feesttafel is in harmonie met de omgeving. Zorg daarom dat je tafeldekking een eenheid vormt met de kleuren en stijl van de ruimte waarin ze staat. Een strakke, modern gedekte tafel in een klassiek ingerichte woonkamer steekt af. Een tuintafel gedekt in zwart en wit staat in contrast met de kleurrijke bloemen in je tuin. Vertrek vanuit de stijl en kleuren van je locatie bij het bepalen van een thema voor je tafeldekking. Je hoeft niet noodzakelijk dezelfde kleuren te gebruiken, maar ze moeten wel bij elkaar passen.

Prachtige feesttafel afgestemd op het interieur. Ontworpen door Mary Douglas Drysdale.

Het roze en goud uit de muurbekleding werd hier herhaald in de tafeldekking. Ontworpen door Renee Patrone (via eventsbyrenee.net)

Je kan in een bepaald thema werken, dan krijg je vanzelf ideeën voor de kleuren en de decoratiestukken op je feesttafel. Een dankbaar thema om mee te werken is het seizoen, dan kan je in de natuur gratis toepasselijke decoratiematerialen vinden die je kan gebruiken in je tafeldekking. Andere thema’s kunnen zijn: het strand, het bos, de moestuin, een vintage tea-party en uiteraard de feestdagen wanneer het feest op een feestdag plaats vindt!

Beperk het aantal kleuren en patronen in je tafeldekking

Voor een harmonieus geheel kies je een kleurenschema dat terug komt over je hele tafel. Je kan hierbij eventueel afwisselen tussen effen kleuren en voorwerpen met een patroon in hetzelfde kleurenschema. Patronen geven meer diepgang aan je tafel, op voorwaarde dat ze niet teveel overheersen.

Oranje en turquoise in combinatie met een wit bolletjes patroon. Ontwerp door (via mosaicedibles.com)

Je kan werken met verschillende toonvariaties van één kleur (het best in combinatie met wit) of met 2 of drie kleuren die goed bij elkaar passen. Wanneer je meer dan 3 kleuren kiest, loopt je al snel het risico dat het geheel te druk overkomt of dat je tafeldekking niet meer past bij je interieur. Maar er zijn situaties waarin het kan. Is je huisinrichting hoofdzakelijk wit, dan kan je met een gamma bij elkaar passende kleuren in sterk gedoseerde mate een hele mooie feesttafel creëren.

 Zorg voor eenheid in lijnen in je tafeldekking

Dit wordt vaak over het hoofd gezien. Harmonie bereik je niet enkel met de stijl en de kleuren, maar ook met de lijnen. Als je de tafel dekt met vierkante borden, overweeg dan om ook vierkante kaarsen of vazen te gebruiken. Heb je een tafelloper over de volledige lengte van je feesttafel in het midden, herhaal die lange lijn dan in een langwerpig decoratiestuk: bijvoorbeeld een rechthoekige schaal met kaarsen of een rechthoekig bloemstuk. Combineer geen langwerpige kandelaars met bolle vazen.

Appetijtelijk eten doe je op witte borden

Eten ziet er het appetijtelijkst uit op een wit bord. Kijk maar eens naar de foto’s in je kookboek of op receptenwebsites. Je zal zelden gekleurde borden zien of erger nog: borden met een druk patroon. Witte borden zijn ook het meest veelzijdig, je kan ze telkens opnieuw combineren met een andere tafeldekking. Wil je toch kleur gebruiken in je borden, kies dan voor witte borden met een decoratieve rand of een groot gekleurd onderbord.

 In een goede tafeldekking zitten laagjes en niveaus

Laagjes en niveauverschillen creëren diepgang en evenwicht in je feesttafel. Je kan een tafelkleed gebruiken of de tafel bloot laten als je een moderne, strakkere look verkiest (of als je een tafel hebt met een interessante textuur, bijvoorbeeld houtnerven). Is je tafelkleed te kort, werk dan bij voorkeur met 3 tafelkleden in plaats van 2: daarvan vouw je er 2 dubbel die je over beide uiteinden van de tafel legt, en 1 vouw je driedubbel en leg je over het midden. Kies voor 3 tafelkleden in dezelfde kleur of een contrasterende kleur in het midden.

Je creëert ook laagjes door te werken met placemats of een tafelloper, en door de verschillende borden (voor dessert, hoofdgerecht, voorgerecht, soep) reeds allemaal op elkaar op tafel te zetten.

Niveauverschillen maak je door te werken met verschillende groottes van glazen en verschillende hoogtes in je tafeldecoratie. Opgelet met te grote decoratiestukken: zorg dat je gasten nog makkelijk met elkaar kunnen praten en dat de tafeldecoratie hun zicht op elkaar niet belemmert.

Tafeldekking met laagjes en niveauverschillen. foto (via ruffledblog.com)

modern en kleurrijk.

 

Bij een klassieke feesttafel staan de grootste decoratiestukken in het midden van de tafel en de kleinste aan de uiteinden. Maar je kan hier gerust van afwijken. Denk wel aan de lijnen en zorg dat er een zekere harmonie in zit!

Combineer verschillende texturen in je tafeldecoratie

Een goed gekozen combinatie van verschillende texturen maken je tafel visueel interessanter. Denk bijvoorbeeld aan rieten placemats, een linnen tafelkleed, dik touw, geribbelde glazen, een gehaakte of kanten tafelloper, decoraties met hout of verschillende texturen van bladeren in je bloemstukken. Overdrijf hier niet in, dit zijn slechts enkele voorbeelden maar wanneer je die allemaal samen zou gebruiken, zou het geheel te druk overkomen.

verschillende texturen uit de natuur. (via www.juliausher.com)

Zelfgemaakte tafelloper van kanten onderleggers. (via www.squidoo.com)

Placemats van kiezelstenen. (via pinterest.com)

houten plank als tafelloper (via louboosandshoes.blogspot.be)

 Groepeer de decoratiestukken op je feesttafel

Als tafeldecoratie kan je van alles gebruiken dat bij je thema past. Kaarsen en bloemen passen op elke feesttafel. Hou het simpel en plaats niet teveel voorwerpen. Volgens de regels van de vormgeving geldt dat groepjes voorwerpen er visueel aantrekkelijker uitzien als ze in onpare nummers gegroepeerd staan. Plaats kleine voorwerpen in groepjes en grote voorwerpen apart. Anders wordt je tafeldekking al snel te druk.

gegroepeerde opstelling van ronde vazen in verschillende hoogtes, op een ronde schaal. (via www.theknot.com)

Een presentje voor de gasten

Een makkelijke manier om de borden of glazen te versieren, is het voorzien van een klein presentje voor elke gast. Dat leg je dan op een decoratieve manier op hun bord of in hun glas. Dit hoeft helemaal niet duur te zijn en kan iets zijn dat je zelf gemaakt hebt. Vaak wordt dat presentje op een of andere manier verbonden aan het servet.

Een roos voor de gasten. (via allthingsshabbyandbeautiful.tumblr.com)

Een feesttoeter voor de gasten op oudejaarsavond. (via www.stylemepretty.com)

 Aangepaste verlichting

Gedempt licht en kaarslicht zorgen voor een intieme sfeer op je diner. Zorg dat de kaarsen branden als je gasten arriveren! Vindt je feestje buiten plaats, gebruik dan (veel) windglazen om je kaarsen in te zetten. Dat staat nog decoratief ook! Meer ideetjes voor feestverlichting buiten vind je in mijn artikel ‘Decoratie-ideeën voor een geslaagd tuinfeest’.

 

Wil je nog meer ideeën opdoen over tafeldekking en tafeldecoratie? Neem dan zeker eens een kijkje op mijn pinboard!