pagina-content Mijn titel pagina-content

Piratenfeest: heel veel ideeën en inspiratie!

Een piratenfeest is het meest populaire thema voor een verjaardagsfeestje voor jongens van 4 tot 7 jaar. Maar ook meisjes kunnen omgetoverd worden tot stoere piratenvrouwtjes! Denk maar eens aan Stien Struis! 🙂

Een piratenfeest is heel leuk om te organiseren omdat het zo ontzettend veel mogelijkheden biedt. Er is heel veel te koop te vinden maar je kan ook veel dingen zelf maken voor je piratenfeestje! Ik wil je via dit artikel de nodige inspiratie en ideeën geven.

 

De aankleding van je piratenfeest

De voordeur

Door op kleine details te letten, kan je je hele huis omtoveren tot een echte piratenkajuit. Het begint al aan de voordeur. Schep een emmer zand uit de zandbak, kieper hem om naast de voordeur en stop er een zelfgemaakte piratenvlag in. Maak een piratenvlag van een tak (of een houten pollepel) en een zwart tekenblad waarop je met witte verf een doodshoofd schildert. Knip uit rood papier een kruis en kleef het op je voordeur. Het piratenfeest is hier!

In huis

De typische piratenkleuren zijn rood, zwart en wit en strepen met 2 van deze kleuren komen vaak voor. Hang witte (of zwarte als je dat hebt) lakens op en leg enkele jute zakken nonchalant op de grond of op de meubels. Hierop kan je lege flessen, schelpen, stenen (eventueel ook lege houten wijnkistjes, visnetten,..) en chocolade centen schikken als versiering.

foto (via www.hwtm.com)

Maak zelf piratenvlaggetjes en hang ze op in huis.

Richt een tafel in als dessertbuffet. Naast allerlei (piraten)hapjes kan je daar ook met versiering een echt eyecatcher op het piratenfeest van maken. Wat verder geef ik ideeën voor mogelijke traktaties en desserts, nu wil ik je enkele inspirerende desserttafels tonen in piraten thema die ik vond online.

Deze mooie piratentafel vond ik op Cakepopsgalore

Op Hostess with the Mostess vond ik deze schitterende desserttafel van op haar piratenfeest:

Pequenos Luxos postte foto’s van dit luxueuze piratenfeestje op haar FB-pagina:

Op tafel

Een rood-wit of zwart-wit gestreept tafellaken zou ideaal zijn voor je piratenfeest maar als je dat niet hebt, kan je ook gewoon een wit (papieren) tafellaken gebruiken en werken met rode of zwarte placemats. Je kan ook een loper maken uit cadeaupapier voor op het midden van de tafel!

Je kan papieren borden en bekers kopen in piraten thema, maar met een beetje fantasie en een paar accessoires zorg je ook met je standaard servies voor een toepasselijke tafeldekking op je piratenfeestje. Gebruik rode of zwarte servetten, bind het bestek samen met bruin touw, snijd rechthoeken uit een jutezak om als onderleggers te gebruiken, leg kleine cadeautjes of piratenvlaggen op de borden,…

In het midden van de tafel kan je een groter decoratiestuk zetten. Tover een wijnkrat om tot schatkist, of maak er zelf een van karton. Stop een kussen in de kist en bezaai de bovenkant met chocolade muntstukken en snoepkettingen (of namaakjuwelen).  Je kan ook een piratenboot maken uit karton om als tafeldecoratie te gebruiken.

Is je feestje buiten en zit je aan een tuintafel waarin een gat zit voor een parasol? Maak dan een mast met een bezemsteel en lakens en steek die door het gat. Dan lijkt je feesttafel wel een echt piratenschip!

Kijk ook eens tussen het speelgoed van je jarige piraat of er niets tussen zit dat je als decoratie kan gebruiken op het piraten kinderfeestje. Misschien heeft hij wel een boot, playmobilemannetjes, een speelgoedzwaard, een papegaai…

Je kan ook je stoelen versieren door er stukken stof rond te binden en achteraan met een nonchalante knoop vast te maken.

Kostuums en attributen voor je piratenfeest

Ook hierin ga je zo ver als je zelf wil. Als alle gasten zelf hun piratenpak meebrengen hoef je enkel nog de piraat kleding voor je eigen piraat te voorzien. En ook zonder kostuums kan je een piratenfeest geven! Met een sjaaltje rond hun hoofd geknoopt, een piratenhoed, een ooglap, baard of snor, en litteken op hun gezicht geschilderd en een zelfgemaakt zwaard uit karton heb je al een stel hele stoere piraten. Je kan een piratenhaak maken uit een plastic beker en zilverpapier. Heel wat andere piraten spullen kan je ook zelf maken!

Deze mooie gegrimeerde piraat vond ik op facepaintingideas.net

Aimée van Paging Supermom deelt een downloadbaar template met jullie om zelf ooglapjes te maken.

Kristin Bishop van It’s Hobby Time toont hoe ze zelf zwaarden maakt van karton.

Jennifer van The Clutch Guide maakte deze piratenhaken:

Makedo-able legt op instructables.com uit hoe ze deze schatkist uit karton maakte.

Eten en traktaties op je piratenfeest

Warm eten

Echte piraten eten hun voedsel gewoon uit het vuistje. Croc Monsieurs (=tosti’s), hotdogs, hamburgers of een braadworst tussen een broodje lenen zich daar goed voor. Prik voor het opdienen in elk broodje een prikker met een klein piratenvlagje om helemaal in de sfeer te blijven. Zo maak je er een echt piratenfestijn van!

Traktaties

Traktaties zijn kleine, beetklare hapjes die je kan uitstallen op de desserttafel. Dat kan gaan van lolly’s die je rechtop zet (zie mijn artikel over zoete tafeldecoratie) tot koekjes die je versiert met een piratengezichtje, versierde cupcakes of cakepops. Cakepops zijn cakebolletjes op een stokje die je ook heel goed kan versieren. Je kan ze rechtopstaand uitstallen, net zoals lolly’s. Ook potjes chocomousse, rijstpap, pudding of bekers met popcorn of  m&m’s kunnen op je desserttafel bij gezet worden. Vergeet niet om tussen de traktaties door wat versiering aan te brengen in piraten thema!

Onderstaande cakepops werden gemaakt door Moms Killer Cakes.

Christy van Itsy Belle maakte piraatjes van marshmellows:

Op lifestylecrafts vond ik dit idee om zelfgemaakte papieren bootjes te vullen met m&m’s.

En deze piraten cupcakes van op cakecentral zijn echte kunstwerkjes!

Op Pinterest vond ik dit eenvoudige idee om van koekjes piratengezichtjes te maken:

Uiteraard kan je ook gezonde traktaties maken en ze aanpassen voor een piraten thema! De hele avontuurlijke zielen onder ons kunnen zich misschien wagen aan deze piratenboot.

foto (via www.flickr.com)

Piraat Taart

Je moet op Pinterest maar eens ‘pirate cake’ intypen en je vindt een overvloed aan prachtig versierde taarten in piratenthema. In mijn artikel gedecoreerde taarten in België vind je enkele adressen van mensen die taarten decoreren in ons land. Er staan zelfs enkele piratentaarten tussen. Wil je zelf zo’n taart, neem dan eens contact op met hen!

Nederlanders kunnen contact opnemen met Leonietje als ze deze prachtige piratentaart willen bestellen (of het boek dat ze zonet heeft uitgebracht over taarten decoreren!)

Of met Taartendroom als ze deze leuker vinden:

Voor meer piratentaart-ideeën op Pinterest, klik hier.

Knutselen op een piraten feest

3-4 jarigen

Print een paar kleurplaten uit in piratenthema en laat de kinderen kleuren of stempelen. Leuke kleurplaten van Piet Piraat en zijn vriendjes vind je hier en op deze website vind je veel andere kleurplaten in het thema piraten.

Miss Dennis van Sunglasses on my Head bedacht deze leuke activiteit voor kleuters voor op een piratenfeest. Je schildert de hand van het kind in 3 verschillende kleuren: de vingers zwart, het midden bruin of huidskleur en de duim + onderkant van de hand rood. Laat hen een handafdruk maken op een blad papier. Als de verf droog is, kunnen ze de piratenmuts bestempelen en kan jij voor iedereen een gezichtje tekenen. Klaar is hun stoere piraat met baard!

 

5-7 jarigen

Ook voor oudere kinderen kan het handig zijn om een paar kleurplaten voorhanden te hebben. Aan het begin van je piraten feestje kunnen de kinderen dan rustig aan het kleuren gaan tot alle gasten er zijn. Zo voorkom je dat ze al meteen aan het decor van je piratenfeest zitten 😉

Laat de kinderen zelf een piratenboot maken! Deze super leuke kartonnen boten vond ik bij bol.com Na het in elkaar zetten, kunnen de kinderen hun eigen boot schilderen en/of versieren en hij kan daarna zelfs te water gelaten worden. De boot is zo’n 46 cm lang, dus ze kunnen gerust met 2-3 kinderen aan 1 boot werken.

Op de blog van Iheart Crafty Things vond ik dit leuke idee. Van een kartonnen bord maakte ze een piratengezicht dat de kinderen zelf mochten schilderen. De piratenmuts maakte ze met stof, maar je zou ook inpakpapier of scrapbookpapier kunnen gebruiken. Die oorring vind ik een origineel detail!

Multiple Mummy beschrijft op haar blog hoe je een telescoop maakt van een lege keukenpapierrol en een lege toiletpapierrol. Beide rollen worden zwart geverfd en wanneer ze droog zijn, wordt met zilverpapier een randje aan de rollen gemaakt. Vervolgens downloadde ze een piratenafbeelding van het internet die ze uitknipte en op de grootste rol kleefde. Tot slot wikkelde ze beide rollen in plasticfolie en schoof ze ze in elkaar.

De Kleine Zebra verkoopt setjes van 8 piratenkronen die eerst moeten worden ingekleurd. Daarna kunnen ze gedragen worden! Zo heb je een activiteit en verkleedaccessoire in één.

inkleurbare piratenkronen. 18,95 € voor een set van 8 bij Kleine Zebra.

 

 Ouder dan 7 jaar

Op de website van Kaboose stond dit leuke idee om te knutselen op het piratenfeest. Deze bootjes zijn gemaakt van eierkartons. De stokjes zitten vast in een stukje plasticine dat in de bootjes is gestopt.

Piratenspelletjes

Cadeautjestijd

1. Zet alle piraten in een kring en leg in het midden een lege fles. De jarige (of jijzelf als het kind nog klein is) mag de fles laten ronddraaien. Het kind waar de flessenhals naartoe wijst als de fles stopt met draaien, mag als eerste zijn cadeautje afgeven. Herhaal tot alle cadeautjes zijn gegeven.

2. De jarige verlaat even de kamer. Een van de piraten verstopt zijn cadeau in huis en roept de jarige terug naar binnen. Deze moet vervolgens zijn cadeautje zoeken. De piraat die het cadeau geeft, mag warm of koud zeggen om aan te geven of het cadeau bijna gevonden is.

Planklopen

Bij planklopen is het de bedoeling dat je over een plank loopt zonder eraf te vallen. Dit dient aangepast te worden aan de leeftijd van het kind! 3-4 jarigen laat je over een brede, stabiele plank lopen die niet te hoog of helemaal niet van de grond verwijderd is. Begeleid de kinderen ook door hen een hand te geven terwijl ze stappen.

Oudere kinderen kunnen proberen over een smallere plank te lopen op het piratenfeest. Leg een stevige plank op 2 stabiele dragers. Dat kunnen bakstenen, houten kratten of tonnen of gewoon 2 lage muurtjes zijn. Begeleid ook hier de kinderen tijdens het planklopen.

Jen van Sweeten Your Day Events stelde voor haar piratenfeest haar plank op boven een zwembadje en de kinderen moesten proberen er niet in te vallen!

Bommenwerpen

Ook op bovenstaande site vond ik het spelletje bommenwerpen. Jen had van 2 kartonnen ijskastdozen 2 boten gemaakt. De kinderen werden in 2 groepen verdeeld en namen plaats in de 2 boten. Toen moesten ze elkaar met waterballonnen bekogelen. Het eerste schip dat zonk (de doos viel uiteen) was verloren. Je zou dit spel ook kunnen spelen zonder de zelfgemaakte dozen en gewoon 2 kampen afbakenen in de tuin met stokken of hoepels. Er hoeft dan niet noodzakelijk een winnaar te zijn.

 Schattenjacht

Lees mijn artikel “Een schattenjacht organiseren” om te weten te komen hoe je een schattenjacht organiseert!

Schatgraven

Verstop enkele speelgoedjuwelen in de zandbak. Geef elk kind een schepje en laat hen de schatten opgraven. Wie vindt er de meeste?

Piratatak

Piratatak is een keileuk, origineel gezelschapsspelletje voor kinderen vanaf 5 jaar. Wie heeft het eerst een compleet schip bij elkaar gespaard? En wie bedenkt de slimste strategie? Er zijn kaarten met stukken van schepen (6 kaarten vormen 1 schip), goudstukken (daarmee kun je schipkaarten kopen) en piraten (ai, je moet 3 kaarten inleveren).

Gevonden bij Gezinnig. Prijs: 8,50 €

Rooftocht

Eén piraat bevindt zich op het vasteland (een tapijt). Hij bezit heel veel schatten: namaakjuwelen, chocoladecenten, snoepkettingen, kandelaars,… die rond hem op het vasteland liggen. De andere piraten zitten elk op een eiland rond het vasteland. Je kan de eilanden voorstellen door hoepels, krantenbladen of placemats die je rondom het tapijt legt op minimum een meter afstand. De piraten op de eilanden moeten proberen op rooftocht te gaan naar het vasteland. Ze mogen per keer maar één voorwerp proberen stelen. Worden ze getikt door de piraat op het vasteland voor ze terug op hun eiland zijn, dan moeten ze zonder buit terug. Het spel eindigt wanneer alle schatten gestolen zijn. De piraat met de meeste schatten op zijn eiland wint.

 Haaien!

Maak opnieuw eilanden op de vloer met hoepels of krantenbladen. Laat de kinderen rond de eilanden wandelen. Als jij roept ‘Haaien!’ moeten de kinderen zo snel mogelijk op een eiland gaan staan. Daarna herhaal je dit, maar je neemt na elke ronde een eiland weg. De kinderen mogen met meerdere tegelijk op een eiland staan. Spreek af dat minstens 1 volledige voet op het eiland moet staan en dat geen enkel ander lichaamsdeel de grond mag raken.

 Verover de vlag

De kinderen op het piratenfeest worden opgedeeld in twee teams. Elk team krijgt een kamp toegewezen waar een vlag staat. De bedoeling van het spel is om de vlag van de tegenstander te veroveren en tegelijk de eigen vlag te beschermen. Wanneer een speler de vlag pakt, kan hij worden aangetikt door een piraat uit het andere team. Hij moet dan ter plekke blijven staan met de vlag met de benen gespreid. Nu moet er zo snel mogelijk een andere piraat door zijn benen kruipen. Wanneer een piraat uit het vijandige team door zijn benen kruipt (dit mag niet de piraat zijn die hem heeft aangetikt) moet hij de vlag weer afgeven en wordt deze terug op haar plaats gezet. Wanneer een piraat uit het eigen team als eerste door de benen van de stilstaande piraat kruipt, mag de piraat weer verder lopen met de vlag en proberen van die zo snel mogelijk in het eigen kamp te brengen. Hij kan echter opnieuw worden aangetikt door een vijandige piraat! Het team die als eerste de vijandige vlag in zijn eigen kamp krijgt, is de winnaar. Opgelet, dit spel is niet geschikt voor de allerkleinsten.

Kogellopen

Iedere piraat krijgt een ballon rond zijn been gebonden. De piraten moeten nu proberen elkaars ballon kapot te trappen en hun eigen ballon te beschermen. Voor iets oudere kinderen.

Zinkend schip

De piratenboot is aan het zinken! Vul een koelbox met water en vertel de kinderen dat dit de piratenboot is. Ze krijgen elk een plastic bekertje waarmee ze water uit de boot moeten scheppen. Met dat water moeten ze enkele meters verder lopen om vervolgens hun beker uit te gieten elk in hun eigen pot of emmer(tje). Wie als eerste zijn pot vol heeft, is de winnaar. Tip: spaar enkele maanden voor het piratenfeest alle bokalen of blikken van conserven, die kunnen dan gebruikt worden als potten voor de kinderen.

Piratenrace

Voor dit spel heb je 2 wasmanden of grote kartonnen dozen nodig. Deze stellen de piratenboten voor. In elke boot neemt een kind plaats en 2 andere kinderen duwen de boten verder. Het schip dat als eerste over de finishlijn komt, is gewonnen.

Schatkist prikken

Dit spel is een variant op ‘ezeltje-prik’. Voorbereiding voor het piratenfeest: teken op een groot A3 blad een schatkaart. Met een rode stift teken je ook een kruis waar de schat zich bevindt. Print of teken schatkisten op steekkaarten of stevig tekenpapier. Bevestig er een stukje kleefband aan (nog beter is van die kleefpasta die ook wordt gebruikt om posters op te hangen, mocht je dat hebben). Tijdens het piratenfeest: blinddoek de kinderen. De piraatjes gaan in een lange rij staan en krijgen elk een schatkist met hun naam erop geschreven. Draai de eerste piraat enkele keren rond, tot hij opnieuw met zijn gezicht naar de schatkaart staat. Laat hem nu, geblinddoekt, de schatkist op de kaart kleven. Doe hetzelfde met de andere piraten. De winnaar is diegene die zijn schatkist het dichtst bij het rode kruis heeft gekleefd.

Schrob het dek

Echte piraten moeten ook het dek van hun schip schrobben! Laat de piraten elk om beurt een ballon voortduwen met een bezem en laat ze daarbij een eenvoudig parcours afleggen. De moeilijkheid van dat parcours pas je aan naargelang de leeftijd. Zijn er genoeg kinderen op het piratenfeest, verdeel ze dan in 2 gelijke teams en laat ze deze opdracht gelijktijdig uitoefenen. Het team dat als eerste met al zijn piraten het parcours heeft afgelegd, is de winnaar. Bij ongelijke teams laat je 1 kind uit het kleinste team 2 keer de opdracht uitvoeren.

 

Piratenlied

Dit is het piratenlied van Jan Turkenburg. Onder de video staat de tekst. Je kan dit piratenlied enkele malen laten horen aan de kinderen op het piratenfeest en hun stap voor stap de tekst aanleren.

Wij zijn piraten, onze dolken zijn van staal.
Wij zijn de schrik der zee, ja stuk voor stuk wij allemaal.
We lusten je wel rauw en liefst nog bij het ochtendmaal.
Knoop het in je oren, da’s pira-ten-taal!

Wij zijn piraten en ons leven is een feest.
We drinken en we zingen, maar we vechten nog het meest.
Van noord tot zuid van west tot oost zijn wij alom gevreesd.
Hou de mensen bang, is de pira-ten-geest!

Wij zijn piraten en we zijn een volk apart.
We hebben vele eeuwenlang de zeelieden gesard.
En waar we gaan en waar we staan is er enorme smart.
Niets is zo van steen als een pira-ten-hart!

Wij zijn piraten en we enteren je graag.
We duiken plotsling op vanuit een sluwe hinderlaag.
We zijn zo weer verdwenen, onze sporen zijn maar vaag.
Waar zijn we gebleven? Ja dat is de vraag!

Heb je genoeg inspiratie opgedaan voor je kinderfeestje met als thema piraat? 🙂 Veel plezier!!

Wie zelf nog ideeën of aanvullingen heeft om dit artikel over piratenfeestjes nog uitgebreider te maken, mag me dat laten weten in de reacties! Dan vul ik het artikel aan mét jouw referentie erbij, uiteraard!