pagina-content Mijn titel pagina-content

kinderfeestje: maak een verjaardagszon

Wat is een verjaardagszon?

Op een kinderfeestje kan je een verjaardagszon maken. Op een verjaardagszon schrijven je gasten wat ze het leukst vinden aan jouw kind en wat ze hem/haar toewensen. Je kind voelt zich extra speciaal op deze bijzondere dag en nadien kan de zon op zijn kamertje gehangen worden zodat hij er nog het hele jaar plezier aan heeft!

In mijn loopbaan als onderwijzeres maakte ik dikwijls een verjaardagszon met de hele klas telkens er een kindje jarig was. De kinderen keken er echt naar uit en ze gingen altijd vol trots met hun zon naar huis, waar ze vrijwel altijd een speciaal plaatsje kreeg aan de muur. Achteraf hoorde ik van veel ouders hoe gelukkig hun kind was met die zon en hoe vaak ze steeds opnieuw lazen wat hun vriendjes over hen hadden geschreven! Een echte aanrader als je je kind extra in de bloemetjes wil zetten op zijn verjaardag!

Hoe maak je een verjaardagszon?

Dit heb je nodig:

– 2 bladen stevig gekleurd (geel) papier in groot formaat (A3 of groter)
(je kan ook de achterkant van een poster of een rol behangpapier gebruiken en geel verven)

– een schaar

– een foto van je kind

– een of meerdere dikke stiften

– een nietjesmachine

– eventueel een passer of een rond voorwerp om te gebruiken als mal

 

Teken een grote cirkel op het gekleurd papier. Hoe meer gasten er op het kinderfeestje zijn, hoe meer zonnestraaltjes er moeten aan komen en hoe groter je cirkel dus moet zijn. Knip hem uit. Kleef er de foto van je kind op en schrijf er zijn naam + leeftijd bij.

Snijd langwerpige stroken voor de zonnestraaltjes. Elke gast moet een zonnestraaltje hebben. Zorg voor een paar reserves voor als iemand opnieuw willen beginnen.

Als het kinderfeestje van start gaat, geef je iedereen een balpen en een strookje en geef je uitleg. Het is de bedoeling dat ze allemaal 2 dingen op hun strookje schrijven:

  1. Wat ze leuk vinden aan jouw kind
  2. Wat ze jouw kind willen toewensen

Intussen kan je het feestvarken de cirkel met foto geven en hem/haar de opdracht geven om de zon te versieren, zodat hij niet de hele tijd moet zitten wachten.

Op het kinderfeestje

Jonge kinderen (6-7 jaar) hebben soms wat hulp nodig om een antwoord te vinden op deze vragen. Laat hen eerst mondeling formuleren waarom ze jouw kind leuk vinden, maar geef hen geen antwoorden in de mond. Je loopt het risico dat ze gaan zeggen ‘Ik vind X leuk omdat ze mijn vriendin is’. Vraag hen dan waarom ze hun vriendin is, wat ze graag doen samen met jouw kind, wat ze bewonderen in jouw kind. Als ze moeite hebben om een wens te bedenken, vraag hen dan wat ze voor zichzelf zouden wensen mocht de wensenfee op bezoek komen. šŸ™‚ Maar laat zoveel mogelijk de antwoorden uit de kinderen komen.

Eens ze hun ideeĆ«n bedacht hebben, is het tijd om ze op te schrijven. Opnieuw: bij jonge kinderen kan het verstandig zijn om ze eerst op een kladpapiertje te laten schrijven. Niet om hun fouten eruit te halen (zeker niet! niets leukers dan authentieke kinderschrijftaal!) maar wel omdat kinderen de neiging hebben om – als ze een fout van zichzelf zien – te gaan doorkrabbelen, en dan wordt het een slordig boeltje.

Als iedereen klaar is, laat je elk kind (of elke volwassen gast, dat kan ook!) zijn strookje voorlezen voor je kind. Vervolgens niet je alle zonnestraaltjes aan de zon en geef je de verjaardagszon een prominente plaats op het kinderfeestje!

Schrijf als ouder ook wat op een strookje voor je kind!

Na het kinderfeestje kan de zon op de slaapkamer gehangen worden. Je kind zal ze koesteren als zijn grootste schat!