pagina-content Mijn titel pagina-content

Een partytent versieren: met deze 8 tips lukt het zeker!

Een partytent versieren, ik blijf het altijd een hele uitdaging vinden. Misschien komt dat wel omdat ik een partytent over het algemeen helemaal niet mooi vind. Functioneel? Ja dat wel. Noodzakelijk? Helaas is dat in ons regenachtige landje meestal het geval. Als je – zoals ik – een communiefeest in eigen tuin moet plannen tegen mei of juni, kan je het gewoon niet riskeren om géén partytent te voorzien.

Ik ging dus ten rade bij mijn beste vriendin: Pinterest. Een zoektocht op ‘party tent decorating ideas’  leverde mij het volgende soort beelden op:

Waauw en ooooh… Onvoorstelbaar mooi.

Maar ook onvoorstelbaar groots en chic en… euh… Amerikaans zeker? Reality check, Kim. Dit is het soort partytent dat wij meestal huren:

Je weet wel, met van die verfrommelde plastic zeilen met nepraampjes in. En als je pech hebt, krijg je ze nog in kaki-groen ook.

Ik kwam bitter weinig voorbeelden tegen van dit soort partytenten met mooie versiering. Gelukkig ben ik goed in foto’s analyseren en heb ik wel al eerder enkele pogingen gedaan om een partytent te versieren (en eruit geleerd), dus kom ik toch op de proppen met enkele tips. Voor u, beste lezer, maar ook voor mezelf. Dit lijstje hou ik volgend jaar in juni bij de hand als mijn 2 communicantjes hun feest vieren!

1. Canvas is altijd beter

Moet je nog een partytent huren (of kopen), kies dan voor een in canvas in plaats van in plastic. In canvas komen minder kreuken door het opvouwen en het reflecteert ook zo niet voor de foto’s. Bovendien kan je er makkelijker andere stoffen mee combineren.

2. Open zetten, die handel!

Als het weer het enigszins toelaat, zet dan zoveel mogelijk – liefst alle – zijwanden open.  Meestal kunnen die er worden afgenomen, of kan je ze gordijngewijs bij elkaar binden rond de palen. Laat zoveel mogelijk licht en lucht binnen. In een gesloten partytent hangt altijd zo’n grauwe atmosfeer vind ik.

3. Met stoffen je partytent versieren

Nu denk je waarschijnlijk aan de 3 foto’s die ik hierboven postte. Meters en meters stof moeten daarin gekropen zijn om die gedrapeerde plafonds te maken. Als je daar de tijd en het budget voor hebt, kan dat gerust ook gerealiseerd worden in een standaard partytent. Kies dan een hele dunne, vloeiende stof en koop ze op de rol, want je hebt lange stukken nodig. Je kan zelfs met verschillende kleuren werken, een beetje zoals op onderstaande foto.

Maar wat ik vooral zo leuk vind in deze foto is hoe ze de stoffen rondom de palen hebben gedraaid. Een heel leuke manier om die lelijke palen mee weg te werken en deze techniek kan je ook gebruiken zonder het plafond mee te nemen.

Je kan dus ook enkel stof gebruiken om die palen mee te verbergen. Dat maakt je partytent al meteen een stuk stijlvoller.

tulle en klimop

bron

 

4. Geen kleurenoorlog!

Mensen die dit blog al een tijdje lezen weten dat dit mijn stokpaardje is. Zorg altijd en ten alle tijde dat alle kleuren in het geheel van je setting bij elkaar passen! Echt, dat is het allerbelangrijkste. En zelfs met mijn kleuren-ocd is het mij al eens overkomen dat één onoplettendheidje mijn setting kwam verstoren.

Voor het eerste communiefeestje van mijn dochter ben ik weken in de weer geweest met het zelf maken van de decoratiestukken. Ik had gekozen voor felblauw, dat zou goed passen bij het wit van de partytent en de stoelen en het groen van het gras. Alles was tot in de puntjes voorbereid, ik had mooi tafelpapier gevonden met wit-blauwe ruitjes en had zelfs blauwe rolfondant gekocht om vlindertjes te maken voor op de cupcakes.

Mijn man ging de dag van het feest de stoelen ophalen (die hadden we gehuurd) en toen ik hem met de aanhangwagen de oprit zag oprijden, kreeg ik een lichte hartaanval. De stoelen waren niet wit maar een lelijk bordeaux! De hele dag heb ik mij lopen ergeren aan die mismatch!

Denk eraan, als je partytent in de tuin staat, dan is groen in de meeste gevallen reeds een sterk aanwezige kleur. Zorg dus dat de kleuren van je versiering daarbij passen. Blauwe, paarse, roze en oranje tinten gaan goed samen met groen.

Je kan ook het groen zelf herhalen in je versiering: in je decorstukken of in bloemstukken en plantenversiering. Zo zorg je voor een harmonisch geheel.

In onderstaande foto’s hebben ze dat perfect toegepast:

5. Voorzie hangende decoratie

Je ziet het al op alle voorgaande foto’s: grote hangende decorstukken werken het best om je partytent te versieren. Je kan deze rechtstreeks aan het framewerk van de tent knopen, maar vaak is het mooier als je ze laat neerhangen op verschillende hoogtes en min of meer gegroepeerd.

Lampionnen

Er bestaan papieren en nylon lampionnen. De eerste soort is de goedkoopste, de nylon versies gaan langer mee. Je kan lampionnen op veel plaatsen kopen, maar de grootste keuze aan kleurtjes vond ik bij Fun-en-feest.nl De verzendkosten naar België vallen er goed mee én ze verkopen er ook samengestelde pakketten aan verminderde prijs. Het leuke aan lampionnen is dat je er ook ledlichtjes in kan steken die opladen op zonne-energie. Zo heb je meteen aangepaste verlichting als het donker wordt!

Pompoms

Pompoms zijn bolvormige versieringen van zijdepapier of tulle. Je kan zelf pompoms maken of je kan ze kopen in allerlei kleuren en groottes. Bij Fun en Feest (zie link vorige paragraaf) vind je ook een groot kleurengamma aan pompoms, maar de maximale grootte daar is 35 cm. De Kleine Zebra verkoopt ze in grotere maten, maar in minder verschillende kleuren.

Honeycombs

Honeycombs zijn ook bolvormige versieringen van papier, maar ze hebben een honinggraat structuur. Ze kunnen makkelijk plat gevouwen worden om weg te bergen. Ook verkrijgbaar hier.

bron

Vlaggenlijnen en slingers

Je kan vlaggenlijnen of slingers over de breedte van het plafond van je partytent hangen, of aan de buitenkant van het framewerk (waar je de zijwanden hebt weggenomen).

Combinaties

Bovenvernoemde decor items hebben allemaal verschillende structuren. Dat maakt het interessant om ze met elkaar te combineren. Zo ontstaat een visueel aantrekkelijk geheel. Enkele voorbeeldjes:

6. Gebruik bijpassende tafelkleden en servetten

Uiteraard zorg je dat ook de kleuren van je tafelkleden en servetten binnen het plaatje passen. Een partytent wordt meestal gebruikt voor veel volk. Dat betekent: een langere of meerdere tafel(s) dan gewoonlijk. Vaak heeft men dan niet genoeg lange tafelkleden in huis en wordt er gekozen voor tafelpapier op de rol. Voor een grote keuze in kleuren kan je bij een AVA-winkel terecht. Je vindt er ook bijpassende servetten.

Je kan ook perfect wit tafelpapier gebruiken met daarop kleurrijke placemats of tafellopers.

Meer inspiratie nodig? Lees Decoratie-ideeën voor je tuinfeest

7. De bloemetjes buiten zetten

Echt mooi wordt het als je ook bloemen gebruikt in dezelfde kleur van de rest van je decoratie. Verdeel ze in kleine zelfgemaakte vaasjes over de tafels. Je kan ook een hangend bloemstuk boven de tafel hangen. Klimop en andere bladerentakken kunnen ook gebruikt worden voor je versiering. Kijk maar eens terug naar de vorige foto’s in dit artikel voor voorbeelden.

8. Verlichting mag niet ontbreken

Lampenslingers

Lampenslingers zijn zowel decoratief als functioneel. Vaak kan je bij een gehuurde tent ook verlichting bij huren voor een schappelijke prijs, het loont de moeite om daar eens naar te informeren. Online zijn ze o.a. hier te verkrijgen. En anders gebruik je gewoon de kerstlampjes van de kerstboom!

Als het wat meer mag zijn: een echte luchter

Met een lampfitting en een verlengkabel kan je de luchter uit de living simpelweg verplaatsen naar de partytent! Je tent krijgt er een instant klassevolle uitstraling door.

Candlebags

Candlebags zijn speciale zakjes van brandvertragend materiaal waarin je theelichtjes kan zetten. Als het kaarsje brandt, licht het hele zakje op en vaak zitten er ook decoratieve gaatjes in langswaar het licht nog meer naar buiten schijnt. Ze kunnen gebruikt worden op de tafels (gaan minder snel uit dan kaarsen buiten) of langs een pad of oprit. Hier verkrijgbaar.

Ik hoop jullie voldoende geïnspireerd te hebben om zelf aan de slag te gaan met het versieren van je partytent! Ik wil graag afsluiten met nog een paar inspirerende foto’s van originele tentdecoraties. Wil je nog meer foto’s zien, neem dan zeker eens een kijkje op mijn pinterestbord: Tuinfeest!