pagina-content Mijn titel pagina-content

Printinstructies

Op Feestprints worden regelmatig gratis prints aangeboden. Deze prints dienen eerst te worden gedownload en kunnen vervolgens met uw printer worden afgedrukt. U kan ze ook naar het copycenter of de drukker brengen om daar te worden afgedrukt.

voorbeeld van de afprintbare kaart + envelop voor de juf of meester

Een bestand downloaden

Klik op de link in het artikel waar staat dat je het bestand kan downloaden. Mijn bestanden zijn gedeeld via Dropbox. Je wordt naar de portal van Dropbox gebracht waar je nogmaals op ‘Download’ dient te klikken. Sla het bestand op op je computer in een map naar uw keuze.

ZIP-formaat

Bestanden in het formaat .zip zijn gecomprimeerde bestanden. Dat wil zeggen dat ze zijn ingepakt (kleiner gemaakt) om snel te kunnen worden gedownload. Je dient deze eerst weer uit te pakken (of unzippen).

In de meeste gevallen zal er reeds standaard een unzip programma op je computer staan waarmee dat kan. dubbelklik op het bestand dat je net hebt gedownload. Je bestand zal worden uitgepakt en bewaard op dezelfde locatie op je computer. Je kan het bestand dan reeds openen.

Indien dit niet automatisch gebeurt, dan moet je een klein programma downloaden waarmee je bestanden kan unzippen. Het heet 7-zip en je kan het hier downloaden: http://www.7-zip.org/

Installeer het, ga naar het menu bestand, kies ‘openen’ en selecteer het zip-bestand op je computer. Klik vervolgens op ‘Uitpakken’ en selecteer waar je het bestand wil opslaan.

JPG-formaat

Een bestand in jpg of jpeg-formaat is gewoon een foto en dat kan je rechtstreeks opslaan op je computer. Ze kunnen onmiddellijk geprint worden door met de rechtermuisknop erop te klikken en ‘Afdrukken’ te kiezen.

PFD-formaat

Een PDF-formaat moet je eerst openen met Acrobat Reader (of andere software die dit kan). In de meeste gevallen staat ook dit reeds op je computer geïnstalleerd. Dubbelklik op het pdf-bestand. Acrobat Reader wordt dan automatisch gestart en het bestand zal openen. Kies bovenaan in het menu ‘Bestand’ en dan ‘Afdrukken’. Als het bestand niet automatisch opent of je krijgt de melding dat de geschikte software niet op je computer is geïnstalleerd, dan kan je deze gratis software van Adobe hier downloaden: http://get.adobe.com/nl/reader/

Een kaartje afprinten

  1. In het printmenu: Kies ‘Ware grootte’.  Standaard staat dit op ‘Passend’! (afh. van je printer of  software kan dit anders verwoord zijn. Let hier goed op: het komt erop neer dat je geen verkleining of vergroting van je print wenst!)

    [/media-credit] menu afdrukken in Adobe acrobat reader XI

     

  2. In het printmenu: selecteer ‘Eigenschappen’ en stel je printer in op hoge resolutie (fotokwaliteit 300 of 600 dpi) en op printen in kleur. Indien van toepassing : selecteer ook de juiste papiersoort.
  3. Steek een stevig tekenblad in je printer. Ikzelf gebruik de bladen van de Canson A4 tekenblok 224 g/m². Die zijn stevig, hebben een gladde structuur en worden aanvaard door mijn printer (een HP PSC 1410).
    canson tekenpapier
  4. Klik op ‘Afdrukken’.

Disclaimer: raadpleeg eerst en vooral de handleiding van je printer! De meeste inktjetprinters kunnen printen op deze papierdikte, maar er zijn uitzonderingen. Feestprints kan niet aansprakelijk worden gesteld als je probeert te printen op dit papier en je problemen ondervindt omdat het niet geschikt is voor je printer.

Andere prints afprinten

Ook als je op gewoon papier of op stickerpapier print (bijvoorbeeld voor labels) raad ik aan om bovenstaande instellingen te gebruiken voor je printer. Bij sommige printers kan je de gebruikte papiersoort instellen. Kijk of je medium in de lijst staat en selecteer het, dan gebruikt je printer automatisch de beste instellingen voor de gebruikte papiersoort.

Je print uitsnijden

Het is perfect mogelijk je kaartje of andere print uit te knippen met een schaar. Als je zeker wil zijn van mooie, rechte lijnen, gebruik dan een breekmes en een lat, en natuurlijk een snijmat of iets dergelijks om eronder te leggen.

Herhaal zoveel je wil!

Het voordeel van prints is dat je ze steeds opnieuw kan gebruiken!