pagina-content Mijn titel pagina-content

Overheerlijke biscuit met chocomousse en aardbeien

Gisteren hadden we een groot feest om de verjaardagen van mezelf, mijn broer en mijn neefje te vieren. Ik probeerde voor de gelegenheid mijn nieuw recept uit voor deze biscuit met chocomousse en aardbeien. En ze werd gesmaakt! Vingers werden afgelikt en de taart werd verorberd tot op het laatste kruimeltje.  Ik vond ze zelf ook zo goed, dat dit mijn nieuw favoriet taartrecept is geworden en dat wil ik vandaag graag met jullie delen.

Recept biscuit met chocomousse en aardbeien

Ingrediënten

voor de biscuit:

 • 135 g kristalsuiker ultrafijn
 • 70 g zelfrijzende bloem
 • 55 g maïzena
 • 14 g vanillecremepoeder (uit zo’n zakje om vanillepudding te maken)
 • 10 g bakpoeder
 • 5 eieren
 • een springvorm van 22-23 cm doorsnede

voor de chocomousse:

 • 100 g eidooiers (van 5-6 eieren)
 • 25 g kristalsuiker ultrafijn
 • 25 g water
 • 500 ml slagroom (minimum 35%)
 • 120 g poedersuiker
 • 250 g melkchocolade
 • 2 gelatineblaadjes

voor de chocolade ganache:

 • 150 g pure chocolade
 • 125 ml slagroom (minimum 35%)
 • 30 g ongezouten melkerijboter op kamertemperatuur

voor de afwerking:

 • 1 doosje aardbeien
 • 50 g witte chocolade
 • 200 ml slagroom
 • 50 g poedersuiker
 • brésilliennenootjes of hagelslag voor op de zijkanten

De biscuit

Verwarm de oven voor op 180°.

Breek de eieren in een kom. Klop ze met de mixer op de hoogste versnelling en voeg beetje per beetje de kristalsuiker toe. Blijf kloppen tot je een zeer luchtig schuim verkrijgt. Hiervoor moet je zeker 10 minuten kloppen.

Giet al zevend de zelfrijzende bloem, de maïzena, het cremepoeder en het bakpoeder bij elkaar in een kom. Giet het geheel bij het schuim en meng met de mixer op de laagste stand gedurende 1 minuut.

Vet de springvorm in met boter of bakspray. Bestrooi met bloem en klop het overtollige bloem eraf. Giet het deeg in de vorm en laat 1/3 vrij zodat de biscuit kan rijzen. TIP: voor een extra luchtige biscuit kan je de randen van de bakvorm verhogen met stroken bakpapier, dan zal de biscuit nog hoger rijzen.

Plaats het biscuit in het midden van de voorverwarmde oven en laat het 30 tot 35 minuten bakken. Open de oven niet te vroeg want dan kan het biscuit in elkaar zakken. Om te weten of de taart klaar is, prik je met een mes in de taart. Als er geen deeg meer aan het mes hangt, is de taart klaar.

Haal de taart uit de oven. Laat ze 10 minuten afkoelen in de springvorm. Verwijder daarna de springvorm en laat verder afkoelen.

De chocomousse

Laat de gelatineblaadjes 30 minuten weken in koud water.

Neem een klein steelpannetje en breng hierin de 25 g water samen met de 25 g kristalsuiker aan de kook. Giet de suikersiroop in een schaaltje en verwarm nog eens 30 seconden op vol vermogen in de magnetron.

Doe de eidooiers in een kom, giet de hete siroop erover en klop met de hoogste stand van de mixer tot een bleek schuim.

Doe de slagroom en het suiker in een kom en klop ze lobbig met de mixer (niet té stijf).

Smelt de chocolade au bain marie.

Roer 1/3 van de slagroom door de chocolade.

Haal de gelatineblaadjes uit het water, knijp ze uit en smelt ze in een kopje in de magnetron gedurende 20 sec op vol vermogen.

Roer de gesmolten gelatine goed door het slagroom-chocolademengsel.

Roer de opgeklopte eidooiers er doorheen.

Spatel er nu ook voorzichtig de rest van de slagroom door. Laat de kom op kamertemperatuur staan.

Laagjes maken

Zoek 5 mooie, middelgrote aardbeien uit en leg deze in de koelkast. Laat het steeltje eraan. Deze zullen dienen voor de afwerking van de taart. Verdeel de overgebleven aardbeien in twee gelijke delen. Was ze, verwijder de steeltjes en snijd ze in schijfjes.

Was de springvorm af want die heb je weer nodig. Wikkel rond de bodem van de springvorm een vel vershoudfolie.

Intussen is de biscuit voldoende afgekoeld. Deze moet nu in 3 min of meer gelijke lagen gesneden worden. Als je geen taartverdeler hebt, lukt het ook met het volgende trucje. Steek enkele satéstokjes of dunne breinaalden op gelijke hoogte in de taart en snij met je mes boven de stokjes/breinaalden. Herhaal voor de tweede laag. Snij ook van de bovenkant van het biscuit een stukje af zodat deze mooi vlak is.

Plaats de onderste biscuitschijf op de taartbodem en klem de springvorm dicht.

Giet iets meer dan 1/3 van de chocomousse op de schijf. Verdeel gelijkmatig met de achterkant van een lepel. Verdeel de helft van de aardbeienschijfjes over de laag chocomousse. Plaats de tweede biscuitschijf erop en herhaal. Plaats de derde biscuitschijf erop en giet hierop enkel een laatste laagje chocomousse. Strijk glad met een glaceermes.

Plaats nu de taart minstens anderhalf uur in de diepvries.

Je hebt nu tijd om de afwas te doen en een papieren horentje te maken voor de afwerking straks. (een stevig blad papier oprollen tot een puntig horentje en vastkleven met plakband)

De chocolade ganache

Smelt de chocolade au bain marie. Breng intussen de room aan de kook. Laat de gesmolten chocolade 2-3 minuten afkoelen nadat ze van het vuur komt. Hij moet een temperatuur hebben van 40°. Giet de room bij de chocolade en roer goed. Voeg nu de boter toe en roer verder tot een egale massa ontstaat.

De afwerking

Haal de taart uit de diepvries. Zet intussen de witte chocolade au bain marie op het vuur. Verwijder de springvorm (gebruik een haardroger op de buitenkant als deze zich niet makkelijk laat verwijderen). Zet de taart  op een rooster. Zet het rooster bovenop een bakplaat. Overgiet de taart met de warme ganache. Gebruik een glaceermes om de ganache gelijkmatig te verdelen en over de zijkanten van de taart uit te strijken. Als de ganache te snel bevriest, gebruik dan de haardoger om deze weer wat vloeibaarder te maken.

Haal de gesmolten witte chocolade van het vuur en doe die in het horentje. Knip het puntje eraf en spuit dunne strepen op de bovenkant van de taart.

Versier desgewenst de zijkanten van de taart. Ik deed dat met brésilliene nootjes. Strooi een ruime hoeveelheid nootjes in je handpalm en plak deze tegen de zijkanten van de taart. Het teveel aan nootjes dat in de bakplaat valt, kan je hergebruiken.

Zet de taart nu in de koelkast. Wacht met de decoratie van de bovenkant tot vlak voor het serveren.

De bovenkant decoreren

Klop de slagroom met de suiker stijf. Snijd de 5 overgebleven aardbeien in 2, ervoor zorgend dat aan beide helften een stukje van de kroon blijft zitten. Versier de taart met afwisselend een halve aardbei en een toefje slagroom.

 

Ik ben héél benieuwd wat jullie van de taart vinden! Als je het recept hebt uitgeprobeerd, laat je mij een reactie na?

Smakelijk en succes!