pagina-content Mijn titel pagina-content

Zo maak je zelf een luiertaart!

Voor de babyborrel waar ik vorig weekend naartoe mocht, maakte ik een luiertaart als cadeau. Helemaal niet zo moeilijk en het resultaat mag er wel zijn vind ik! Ik maakte voor jullie een stappenplan om zelf een luiertaart te maken.

Dit is mijn luiertaart geworden:

Wat is een luiertaart?

Een luiertaart, het woord zegt het eigenlijk al zelf, is een taart gemaakt van luiers. Nee, geen gebruikte, gelukkig! ūüėČ Door luiers op te rollen en in een cirkelvorm te plaatsen, en daarna die cirkels te stapelen, krijg je de illusie van een taart. Je kan vervolgens de taart nog aanvullen met allerlei kleine cadeautjes: slabbetjes, rompers, een fopspeen, een papfles, of – zoals ik deed- een knuffel.

Vervolgens wordt de taart versierd naar eigen believen.

Er zijn verschillende webwinkels maar je kant-en-klare luiertaarten kan kopen, maar je kan er net zo makkelijk zelf één maken.

Wat heb je nodig?

Dit haalde ik in huis voor mijn luiertaart:

 • Pampers maat 3¬†– 68 stuks
 • een knuffel
 • verschillende soorten inpakpapier
 • linten en decoratiemateriaal
 • plasticfolie om in te pakken
 • roze tule, maar dat was een restje dat ik nog had liggen

Opmerkingen:

 • Je kan ook een kleinere maat Pampers nemen, maar meestal hebben de ouders zelf ook al een voorraad in huis gehaald en wordt de babyborrel niet vlak na de geboorte gegeven.
 • Met minder luiers maak je gewoon een kleinere luiertaart!
 • Ik kocht een knuffel die reeds rechtop zat in een doosje. Handig, zo bleef hij goed staan op de taart.
 • Bij Action en Zeeman vind je hele leuke linten en inpakpapiertjes voor weinig geld!

Zo ga je te werk

 1. Rol de luiers op. Begin bij het heupgedeelte en rol naar de onderkant van de luier toe.
 2. Bevestig een elastiekje rond de luiers.
 3. Maak groepjes van luiers en bevestig opnieuw met een elastiek. Ik ben begonnen met groepjes van 4, maar dat veranderde nog achteraf (zie volgend punt).
 4. Nu moet je met al je groepjes 3 cirkels maken die steeds wat kleiner worden. Als er ergens een moeilijkheidsgraad aan een luiertaart zit, dan is dit ‘m. Het vraagt wat experimenteren tot je een verdeling gevonden hebt die werkt. Ik heb hiervoor ook sommige groepjes veranderd van aantal om de cirkel mooi rond te krijgen. Dit was mijn verdeling:
  • Onderste cirkel: 34 luiers = 1 x 6 | 5 x 5 | 1 x 3
  • middelste cirkel: 21 luiers = 2 x 4 | 3 x 3 | 2 x 2
  • bovenste cirkel: 13 luiers: 2 x 4 | 1 x 3 | 1 x 2
 5. Meet de hoogte van je cirkels. Die van mij was 10 cm.
 6. Met de omtrek van je cirkels. Die van mij waren 102 cm | 78 cm | 61 cm
 7. Knip een strook inpakpapier uit van die afmetingen, maar maak elke strook 3 cm langer dan de omtrek. Vouw 3 randen van je strook papier om. Tip: gebruik hiervoor een lange meetlat en vouw om tot net onder de streepjes van de cm-aanduidingen.
 8. Wikkel je strook zo stevig mogelijk rond de cirkels. Zorg dat het omgevouwen uiteinde bovenaan zit. Plak vast met plakband. Versier met lint of andere decoratiematerialen. De nep-kantenboord die ik gebruikte komt uit Action en heb ik met dubbelzijdige kleefband aan het papier bevestigd. In de middelste schijf heb ik decoratieband uit Zeeman gebruikt.
 9. (niet op de foto’s) Knip uit karton of stevig plastic (bijvoorbeeld een placemat) een cirkelvormige bodem met dezelfde diameter als de onderste cirkel. Zo kan je de luiertaart dragen zonder dat ze uit elkaar valt.
 10. Stapel je cirkels op de bodem en schik ze. Ik heb er nog enkele laagjes tule tussen gelegd, maar dat is geen vereiste. Plaats je knuffel of andere cadeautje bovenaan en je luiertaart is klaar!

Tips en opmerkingen

 • Draai in je groepjes met luiers de ‘open’ kant van de rolletjes¬†naar binnen toe. Zo krijg je later een mooie egale cirkel zonder bobbels in waar je het papier strak kan rond wikkelen.
 • Als je grote elastieken kan vinden, doe er dan nog een rond elke cirkel voor extra stevigheid. Je kan er ook een dun touwtje rond spannen. Doe daarna pas je papier er rond. Ik had geen van beiden in huis en het lukte ook zonder, maar ik had mijn luiertaart toch graag iets steviger gezien.
 • Haal hier en daar een luier weg en vervang met kleine babycadeautjes zoals een slabbetje, een rompertje, een mutsje, een papfles,… Leuke verrassingen voor de ouders als ze de taart open maken!
 • Vervang een van papiertjes door een opgevouwen babylakentje in een leuk kleurtje. Nog een extra cadeautje!
 • In de plaats van een knuffel kan je ook een ander cadeautje bovenaan de luiertaart plaatsen. Babyschoentjes bijvoorbeeld.
 • Knoop een fopspeen in de strik!
 • Als je zoals ik de strik bevestigt met een speldje, vermeld dit dan ook aan de ouders! Het speldje kan anders verdwalen in een van de luiers.

Heb je zelf ook nog tips of wil je nog iets vragen? Laat het me weten in de reacties!